МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПУНЕ СЕ КАД СУНЦА НЕМА

Shutterstock

Shutterstock

Kонвенционална соларна технологија упија зраке сунчеве светлости и претвара их у енергију. Kолико год се чинило чудним, постоје материјали који могу обрнути процес – производити енергију док исијавају топлоту натраг у хладно ноћно небо. Тим инжењера из Аустралије употребио је технологију која се обично користи у наочарима за гледање током ноћи да би на специфичан начин произвео енергију, пише Science Alert.

Њихов прототип за сада генерише малу количину снаге и мало је вероватно да ће конкурисати другим изворима обновљиве енергије, али би се могао показати корисним у комбинацији с постојећом фотонапонском технологијом и искористити малу количину енергије насталу при хлађењу соларних ћелија након дугог, врућег дана.Фотонапонска технологија је вештачки процес претварања сунчеве топлоте у енергију. Терморадијативни процес је сличан томе; ми преусмеравано енергију у инфрацрвеном зрачењу с топле Земље у хладни свемир, рекла је физичарка Фиби Пирс са Универзитета Нови Јужни Велс.

Постављањем атома у материјал који вибрира од топлоте, присиљавате његове електроне да генеришу нискоенергетске таласе електромагнетског зрачења у облику инфрацрвене светлости, што има потенцијал да покрене мали налет струје. Загрејан на око 20 Целзијусових степени, један од тестираних MCT фотонапонских детектора генерисао је снагу од 2,26 миливата по квадратном метру. Додуше, то није довољно ни за загревање воде за каву. За тако нешто било би потребно поставити панеле на неколико градских блокова.

Потребно је напоменути да се ради о прототипу и да би се ова технологија у будућности могла развити и постати много ефикаснија.Тренутно наша терморадијативна диода производи релативно мале снаге. Но главни изазов је био открити да је тако нешто изводљиво. У теорији ова технологија би могла коначно производити око десетину енергије коју дају соларни панели, изјавио је физичар Нед Екинс-Докис. У случају да ова технологија постане ефикаснија, исплатило би се поставити речене диоде у класичне фотонапонске мреже да би наставиле пунити батерије дуго након заласка сунца. Истраживање названо Thermoradiative Power Conversion from HgCdTe Photodiodes and Their Current–Voltage Characteristics објављено је у часопису ACS Photonics.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар