MEĐU IZMEĐU

OTKRIJTE SAMI LAŽLJIVCA

229 pregleda
Shutterstock

Kako da znate da li vas neko laže? Psiholozi otkrivaju trik koji pomaže da pročitate ljude.

Da bi se kreirala savršena laž u umu manipulatora, prema rečima psihologa, potreban je dodatni kognitivni napor koji ne ostavlja dovoljno mesta za druge radnje. Da biste mogli da otkrijete da li vas neko laže, potrebno je skoncentisano pristupiti situaciji. Naučnici koji se bave čitanjem drugih osoba, otkrivaju koji način možete da koristite.Nova studija otkriva na koji način da se postavite tokom postavljanja pitanja. Stručnjaci kažu da tokom razgovora prvo treba da uključite i neki dodatni zdatak koji će privući pažnju osobi sa kojom razgovarate. Zbog čega?

„Naše istraživanje je pokazalo da istine i laži mogu zvučati pođednako uverljivo sve dok se lažovima pruža dovoljno vremena da razmisle unapred šta će reći, kaže psiholog Aldert Vrij sa Univerziteta u Portsmutu u Velikoj Britaniji.On navodi da, ako osobi date manje vremena za razmišljanje, laž će izgledati manje uverljivo.U istraživanju je učestvovalo 164 volontera, koji su prvo dali svoje iskreno mišljenje o aktuelnim društvenim temama.

Potom su ih istraživači podelili u dve grupe. Za potrebe daljeg ispitivanja dobili su uputstva: da govore istinu o svojim stavovima ili da lažu o njima.Da bi preciznije utvrdili kako mehanizam obmane funkcioniše i u kom trenutku počinju da se javljaju pukotine u priči, naučnici su morali da otežaju stvari.

Dve grupe su potom podelili u tri, a svaka od različitih grupa je dobila (sa izuzetkom treće grupe) specifičan zadatak i informacije koje bi u različitim merama mogle da utiču na ishode. Spomenuti zadatak je podrazumevao pisanje sedmocifrenog registarskog broja automobila u toku odgovaranja na određeno pitanje. Takođe, ispitanike bi u toku odgovaranja zamolili da pridrže nešto.

Naučnici dalje navode da ćete lažljivca uočiti po želji da izmisli mnoštvo detalja i trudu da bude što uverljiviji. Međutim, ako im za trenutak odvučete pažnju zadatkom koji se u tom trenutku čini važnim, prestaće da budu fokusirani na detalje i dolaziće do pukotina u priči.Dakle, potrebna je mala distrakcija koja će im okupirati um i odvući pažnju, zaključuju psiholozi.

Naravno, uvek će postojati ljudi koji mogu da izvrću istinu bez trunke griže savesti ili vidljivih detalja koji će vam pomoći da ih otkrijete. Ipak, naučnici tvrde da je ovo i dalje interesantna metoda pomoću koje ćete uspeti da otkrijete da nešto nije u redu sa pričom.Psiholozi dodaju i da ovo nije siguran metod i da su potrebna dalja istraživanja da bi se u potpunosti razumelo na koji način multitasking razotkriva lažljivca.

Istraživanje je objavljeno u International Journal of Psychology & Behavior Analysis.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar