EKOSOFIJA

OKEANI NAJKISELIJI

243 pregleda
Shutterstock

U minuloj 1921. dosegli najvišu kiselost u proteklih 26.000 godina.!Add New

Okeani su u 2021. godini dostigli nove rekordne nivoe zagrevanja i kiselosti, objavila je Svetska meteorološka organizacija (WMO) u svojem izveštaju i upozorila da rat u Ukrajini preti ostvarenju zacrtanih ciljeva u borbi protiv globalnog otopljenja.U godišnjem saopštenjuStanje globalne klime, objavljenom u sredu, WMO potvrđuje da je sedam minulih godina bilo najtoplije od početka merenja.

„Porast visine mora, otopljenje i kiselost okeana nastaviće se stotinama godinama, osim ako se ne osmisle načini uklanjanja ugljen-dioksida (CO2) iz atmosfere.

Meteorološki fenomeni vezani za La Ninju početkom 2021. imali su učinak hlađenja na svetske temperature prošle godine. Uprkos tome, 2021. je i dalje jedna od najtoplijih od početka merenja, s prosečnom temperaturom od 1,11 Celzijusovih stepeni iznad predindustrijskog nivoa.Pariskim sporazumom iz 2015. države potpisnice obavezale su se da ograniče zagrevanje planeta na +1,5 Celzijusovih stepeni u odnosu na predindustrijsko doba. A mi sada idemo prema zagrevanju od 2,5 do 3 stepena, umesto prema 1,5, kaže gfeneralni sekretar Peteri Talas.

„Klima se menja doslovce pred našim očima, ističe on. Toplota izazvana učinkom emisija gasova staklne bašte, za koje je odgovoran čovek svojom delatnošću, zagrevaće planetu za brojne buduće generacije. Porast visine mora, otopljenje i kiselost okeana nastaviće se stotinama godinama, osim ako se ne osmisle načini uklanjanja ugljen-dioksida (CO2) iz atmosfere.

Da stvar bude gora, druge krize, kao pandemija kovida-19 i rat u Ukrajini, potisnule su fokus s klime u drugi plan. Mere zatvaranja koje su zemlje uvele u pandemiji kovida-19 nisu imale nikakav učinak na koncentracije gasova staklene bašte u atmosferi, dodaje Talas. Ali zato je nove pretnje doneo rat u Ukrajini.

Selvin Hart, poseban savetnik za klimatska pitanja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, Antonija Gutereša, kritikovao je države jer ne poštuju preuzete klimatske obaveze zbog sukoba koji izaziva rast cene energenata, pa evropske nacije nastoje da nađu alternativu za ruski gas.Vidimo da velike ekonomije odabiru načine koji, iskreno govoreći, potencijalno mogu zadržati velike količine emisija ugljen-dioksida, što donosi visoko onečišćenje i ugrožava ostvarenje zacrtanih klimatskih ciljeva, objašnjava Hart.

Iznosi ugljen-dioksia i metana u 2021. premašili su prethodne rekorde, ističe WMO u pomenutom izveštaju.

Dan ranije je MSCI, jedan od najpoznatijih globalnih referentnih indeksa, upozorio na opasno povećanje emisija gasova staklene bašte, ako se ruski gas zameni korišćenjem uglja. Iznosi ugljen-dioksia i metana u 2021. premašili su prethodne rekorde, ističe WMO u pomenutom izveštaju. Samo je pitanje vremena kada će se dogoditi još jedna najtoplija godina, smatra Talas.

Visina mora porasla je za 4,5 santimetra u protekloj deceniji, a godišnji rast od 2013. do 2021. više je nego dvostruk u odnosu na razdoblje 1993-2002.

Okeani snose veliki deo posledica otopljenja i gomilanja gasova staklene bašte. Voda apsorbuje oko 90 posto akumulirane toplote na Zemlji i 23 odsto emisija ugljen-dioksida izazvanih ljudskom aktivnošću. Okeani su se zagrevali brže u proteklih 20 godina, dosegavši novi rekord u 2021. i postaće još topliji. Da bi se taj trend promenio, biće potrebni vekovi ili milenijumi.

Okeani su danas najkiseliji u minulih najmanje 26.000 godina, jer apsorbuju i reaguju na ugljen-dioksid ispušten u atmosferu. Visina mora porasla je za 4,5 santimetra u protekloj deceniji, a godišnji rast od 2013. do 2021. više je nego dvostruk u odnosu na razdoblje 1993-2002. Svetska meteorološka organizacija navela i druge ekstremne pojave, kao što su toplotni udari, šumski požari, poplave iostale klimatske katastrofe u svetu koje su izazvale štete veće od 100 milijardi dolara.

Generalni sekretar Antonio Gutereš predložio je pet akcija za obnovu prelaza na obnovljive energije pre nego što bude prekasno, piše agencija Frans pres. On predlaže ukidanje subvencija na fosilna goriva. Nadalje, treba utrostručiti ulaganja u obnovljive energije, ukinuti administrativne formalnosti, osigurati opskrbu sirovinama za tehnologije obnovljivih energija i konačno učiniti da te tehnologije postanu javno dobro kojim će se u svetu slobodno raspolagati.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar