MEĐU IZMEĐU

UDAR NA SPERMATOZOIDE

390 pregleda
Pixabay

Profesor humane genetike Miodrag Stojković je u studiji rađenoj na Harvardu dokazao prisustvo mikro i nanoplastike u ljudskom organizmu i uticaj zagađenja na reproduktivno zdravlje

U poslednjih 50 godina na zemlji je nestalo dve trećine populacije sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca i riba, povodom Dana biološke raznovrsnosti upozorava Svetski fond za prirodu. Zagađenjem životne sredine uništavamo prostor za život sebi i drugim živim bićima. Sve je više naučnih dokaza da zagađenje utiče i na sterilitet muškaraca i žena.U poslednjih 10 dodina učetvorostručen je broj ljudi koji imaju problem sa sterilitetom.„Ono što šteti zdravlju šteti i reprodukciji. Nažalost taj fenomen je sve prisutniji i sve više ga otkrivamo i danas. Od sedam parova na svetu jedan ima problem. U našoj zemlji, iako ne postoji zvaničan registar, sve je veći broj pacijenata koji dolaze zbog lečenja i zbog muškog i zbog ženskog faktora, istakao je prof. dr Aleksandar Ljubić, specijalista ginekologije i akušerstva, Biocelbolnica.

Profesor humane genetike Miodrag Stojković je u studiji rađenoj na Harvardu dokazao prisustvo mikro i nanoplastike u ljudskom organizmu i uticaj zagađenja na reproduktivno zdravlje. „Što se tiče muškog steriliteta koji je u porastu to se jasno vidi na opadanju broja i kvaliteta spermatozida. Ako mi sad poredimo broj kvalitet spermatozoida muškaraca od pre 50 godina, današnji broj se prepolovio. Kod žena to se vidi sa porastom i ubrzanom potrošnjom rezervi jajnih ćelija. U onim uslovima gde žene žive i rade u uslovima povećanog zagađenja to umanjenje jajnih ćelija ide znatno brže, rekao je prof. dr Miodrag Stojković,genetičar, Harvard.

U drugoj analizi profesor Stojković bavio se Balkanom gde je u gradovima u proseku zagađenje dvostruko veće od dozvoljenog.„Jedna od tih studija je rađena u Hrvatskoj i studija tačno pokazuje da upravo tamo gde je zagađenost vazduha tim mikro česticama visoka, stopa mrtvorođene dece je povećana u odnosu na one delove, krajeve odnosno predele gde takva zagađenost vazduha ne postoji, napomenuo je prof. dr Miodrag Stojković,genetičar, Harvard.Naučne studije pokazuju i da zagađenje utiče na genetski profil čoveka i dovodi do bolesti kao što su rak, neurodegenerativna, kardiovaskularna oboljenja i autizam.

(Izvor TS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar