MEĐU IZMEĐU

TKANINA HVATA GASOVE

111 pregleda
HKRITA

Švedska komapnija H&M i hongkongški institut odlučili su pomaknuti granice razvoja održive mode te su razvili novu tehniku uz pomoć koje pamučne tkanine hvataju gasove staklene bašte vazduha, s ciljem da modna industrija smanji svoj uticaj na klimu.Pilot projekt sprovode zaposlenici restorana u Stocholmu koji nose nove pamučne kecelje kojima upijaju ugljen-dioksid iz vazduha.Tekstilna industrija ima veliki ugljenični otisak zbog čega su modni divovi pod sve većim pritiskom da to reše.

Istraživački Institut za tekstil i odeću iz Hong Konga (HKRITA) smislio jerastvor koja sadrži amin za tretiranje pamuka, vlakana, pređe ili tkanine, koji onda deluje tako da pamuk povlači ugljen-dioksid u sebe, zadržava ga, stabilizuje i skladišti na površini tekstila.Izvršni direktor Edvin Keh rekao je da je njegov tim bio inspirisan tehnikama za ograničavanje emisija koje se koriste u dimnjacima termoelektrana na ugalj: „Mnoge elektrane moraju pročistiti što je više moguće ugljen-dioksida pre nego što se gas ispusti. Mislili smo, zašto ne pokušati ponoviti taj hemijski proces na pamučno vlakno?

Majica je u stanju apsorbuje otprilike trećinu onoga što dnevno apsorbuje drvo.Kapacitet hvatanja nije previsok, ali ovo je poprilično jednostavno i jeftino za proizvodnju, a mislimo da postoji mnogo potencijalnih primena, dodao je on. Kecelje su proizvedene kod H&M-ovog dobavljača iz Indonezije, koristeći postojeću opremu za taj tretman. Nakon upotrebe zagrevavaju se na 30-40 stepeni Celzijusa i tada ispuštaju ugljen-dioksid u stakleniku gde ga preuzimaju biljke.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar