MEĐU IZMEĐU

PUNE SE KAD SUNCA NEMA

642 pregleda
Shutterstock

Konvencionalna solarna tehnologija upija zrake sunčeve svetlosti i pretvara ih u energiju. Koliko god se činilo čudnim, postoje materijali koji mogu obrnuti proces – proizvoditi energiju dok isijavaju toplotu natrag u hladno noćno nebo.Tim inženjera iz Australije upotrebio je tehnologiju koja se obično koristi u naočarima za gledanje tokom noći da bi na specifičan način proizveo energiju, piše Science Alert.

Njihov prototip za sada generiše malu količinu snage i malo je verovatno da će konkurisati drugim izvorima obnovljive energije, ali bi se mogao pokazati korisnim u kombinaciji s postojećom fotonaponskom tehnologijom i iskoristiti malu količinu energije nastalu pri hlađenju solarnih ćelija nakon dugog, vrućeg dana.Fotonaponska tehnologija je veštački proces pretvaranja sunčeve toplote u energiju. Termoradijativni proces je sličan tome; mi preusmeravano energiju u infracrvenom zračenju s tople Zemlje u hladni svemir, rekla je fizičarka Fibi Pirs sa Univerziteta Novi Južni Vels.

Postavljanjem atoma u materijal koji vibrira od toplote, prisiljavate njegove elektrone da generišu niskoenergetske talase elektromagnetskog zračenja u obliku infracrvene svetlosti, što ima potencijal da pokrene mali nalet struje.Zagrejan na oko 20 Celzijusovih stepeni, jedan od testiranih MCT fotonaponskih detektora generisao je snagu od 2,26 milivata po kvadratnom metru. Doduše, to nije dovoljno ni za zagrevanje vode za kavu. Za tako nešto bilo bi potrebno postaviti panele na nekoliko gradskih blokova.

Potrebno je napomenuti da se radi o prototipu i da bi se ova tehnologija u budućnosti mogla razviti i postati mnogo efikasnija.Trenutno naša termoradijativna dioda proizvodi relativno male snage. No glavni izazov je bio otkriti da je tako nešto izvodljivo. U teoriji ova tehnologija bi mogla konačno proizvoditi oko desetinu energije koju daju solarni paneli, izjavio je fizičar Ned Ekins-Dokis.U slučaju da ova tehnologija postane efikasnija, isplatilo bi se postaviti rečene diode u klasične fotonaponske mreže da bi nastavile puniti baterije dugo nakon zalaska sunca.Istraživanje nazvano Thermoradiative Power Conversion from HgCdTe Photodiodes and Their Current–Voltage Characteristicsobjavljeno je u časopisu ACS Photonics.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar