MEĐU IZMEĐU

PUT U SREDIŠTE ZEMLJE

2.050 pregleda

Japanski istraživači kažu da su za korak bliže rešavanja misterije jezgra Zemlje. Odavno je utvrđeno da je oko 85 odsto kore od gvožđa, dok nikl čini dodatnih 10 procenata. Pojedinosti o preostalih pet postotaka – veruje se da bi to mogli biti laki elementi – do sada su su izmicale tumačenju.

Nove provere na Tohoku univerzitetu pokazuju da su mogući kandidati za lake elemente vodonik, silicijum i sumpor. Ogled se sastojao od izrade modela jezgra od različitih materijala, koji su izlagani toploti do 6.000 Celzijusovih stepeni i pritisku od 3,6 miliona puta većem od onog na površini planete.

Istraživači su zatim merili gustinu i brzinu zvuka i zaključili da su fizičke osobine legure gvožđa sa pomenuta tri elementa u skladu sa seizmoloških zapažanjima u prirodnom jezgru.

Najdublje područje Zemlje sastavljeno je od spoljašnjeg tečnog jezgra (2.900 do 5.100 kilometara u dubini) i čvrstog unutrašnjeg jezgra (5.100 do 6.400 kilometara).

Jezgro je jedna od najvažnijih „krajnjih granica” za naučnike da razumeju istoriju Zemlje i uslove u kojima se ona uobličila pre 4,5 milijardi godina.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar