ДИГИТАЛНИ ДОМОРОЦИ

РАДНИЦИ ВОЛЕ РОБОТЕ

Илустрација (СС0 Пиксабеј)

У Индији 89 одсто радника више верује роботу него свом људском шефу, а у Кини 88 посто.

 Главне бриге у вези са вештачком интелигенцијом (АИ) и њеном будућношћу су како ће се једног дана показати да је то највећа технологија која је икада убијала послове, или што је још горе, аутономни роботи ће се удружити и избрисати људску расу у потпуности.

Још чекамо чврсте доказе о томе како би се то могло догодити, али у међувремену у Индији, истраживање је показало да 89 одсто радника има више поверења у роботе него у своје људске менаџере, док је у Kини то 88 одсто, пише Pсpress.rs. Следе их Сингапур (83 одсто), Бразил (78 одсто), Јапан (76 одсто), УАЕ (74 одсто), Аустралија/Нови Зеланд (58 одсто), САД (57 одсто), Велика Британија (54 одсто) и Француска (56 одсто).

Током протекле две године открили смо да су радници постали оптимистичнији како су више прихватали АИ на радном месту

 У студији, коју су 15. октобра, објавили америчка софтверска компанија Oracle и истраживачка фирма Future Workplace, учествовало је 8.370 запослених, менаџера и радника за људске ресурсе из десет земаља од јула до августа ове године. Њихова сазнања открила су да је ниво поверења Kине у роботе на радном месту знатно изнад глобалног просека, а око две трећине радника признало је да осећа оптимизам у погледу робота-колеге.

„Током протекле две године открили смо да су радници постали оптимистичнији како су више прихватали АИ на радном месту”, изјавио је Dan Schawbel, директор истраживања у компанији Future Workplace. „Ова студија показује да АИ редефинише не само однос радника и руководиоца, већ и улогу менаџера на радном месту које покреће АИ. На основу налаза, менаџери ће остати релевантни и у будућности ако се усредсреде на то да буду људи и користе своје такозване софт вештине, а техничке вештине и рутинске задатке остављајући роботима.”

Илустрација (Пиксабеј/Гералт)

Пошто су жене у великој мери недовољно заступљене у технолошкој индустрији, неизбежно је да АИ тестовима прети родна пристрасност

 Иако постоји оптимизам у погледу укључења АИ у радну снагу, то није нужно неутемељено. Студија је показала тренд који би могао да се покаже проблематичним: 26 одсто учесника верује да АИ нуди непристрасне информације. АИ креирају и обучавају људски програмери, а глобалну индустрију софтверских девелопера тренутно чини само 27,5 одсто жена. Пошто су жене у великој мери недовољно заступљене у технолошкој индустрији, неизбежно је да АИ тестовима прети родна пристрасност.

Већ смо видели да се то догађа са водећим асистентима у индустрији, укључујући Apple-oв Siri и Аmazone-oв Alexa Алеxа. Овим асистентима су подразумевано додељена женска имена и гласови и направљени да буду од помоћи, што продубљује штетне родне пристрасности које сугеришу да би жене требало да буду ту да помажу, а не да им се пружа помоћ.

Налази истраживања о АИ у домену радне снаге долазе у време када се АИ користи више него икад на радном месту – готово половина учесника анкете је рекла да користи неки облик АИ-а у свом свакодневном раду. Иако у холивудским филмовима и медијима људи страхују од робота, четвртина испитаника је изјавила да је њихова веза са АИ на послу „пуна љубави и захвалности”.

Иако нема сумње да би велики број радних места могло да има користи од помоћи робота – за административне задатке и решавање проблема – не би требало слепо да се ослањамо на АИ када је у питању побољшавање радног места. Требало би се запитати како је створен, развијен и да ли га је обучавала само једна демографска група. Да би сви имали користи од АИ-а, разноврснији тим би требало да буде за воланом стварања ове технологије – тада можемо да почнемо да јој верујемо.

(Извор Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар