МЕНТАЛНА ЛОЗИНКА

РЕЛАТИВНИ ЗЕЦ

Pixabay


Миодраг Иванишевић

Ову необичну загонетку је, по непровереним подацима, саставио велики фрзичар Алберт Ајнштајн (Einstein), творац ,,Опште теорије релативности” и (срећни) добитник Нобелове награде135. Чисто сумњам да се један од најјачих светских мозгова свих времена замајавао оваквим тричаријама, мада ме ,,његова” напомена да 98% светске популације није у стању да реши ову загонетку нагони да помислим супротно. То ми баш личи на њега. Скромност никада није била Албертова јача страна.

Пошто знам да сигурно спадате у оних 2% ево задатка који је само на први поглед склепан збрда-здола, крајње нелогичан и једном речју нерешив. Наглашавам да ово није трик питање!

1. У улици се налази пет кућа и све су различитих боја.
2. У свакој кући живи власник друге нације.
3. Сваки станар има своје омиљено пиће.
4. Сваки станар има омиљену марку цигарета.
5. Сваки станар има неку омиљену животињу.

Прочитали сте дате информације па покушајте да одговорите на сасвим једноставно питање: ,,ЧИЈИ ЈЕ ЗЕЦ?”

Мислим да на основу пет датих података нико не би могао решити задату загонетку ни за сто светлосних година136, мада је, кажу, све релативно. Зато нам чика Алберт великодушно нуди помоћ у виду петнаест додатних (не)битних података:

Британац живи у црвеној кући.
Швеђанин има пса.
Данац воли пити чај.
Зелена кућа лево је од беле и то у првом комшилуку.
Власник зелене куће пије кафу.
Пушач Pall-Mall-a држи птицу.
Човек који живи у средњој кући пије млеко.
Власник жуте куће пуши Dunhill.
Норвежанин станује у првој кући.
Пушач Marlboro-a станује покрај оног што има мачку.
Човек који има коња станује
покрај пушача Dunhill-a.
Човек који пуши Winfielt радо пије пиво.
Норвежанин станује покрај плаве куће.
Немац пуши Rothmans.
Човек који пуши Marlboro има суседа који пије воду.

Пре него што се баците на решавање ове загонетке рећи ћу вам пар речи о мом другару који је обожавао да изврће народне пословице. Није то радио на онај познати начин типа: „Kо другоме јаму копа физички је радник” или ,,Kо рано рани цео дан је поспан”. Не, ни случајно. Мали је имао стила. Добро се сећам како сам реаговао када сам први пут чуо један од његових познатијих бисера: „Kом’ опанци Том и Џери137. Нисам био сигуран да сам добро чуо па су ми присутни поновили.

Било је то за мене нешто потпуно ново, и једноставно речено, ухватио ме неспремног. Штос је на први поглед, боље речено на прво слушање био потпуно бесмислен, баш као и онај: ,,Око за око – паста за зубе!”

И Албертова загонетка на први, други, па и трећи поглед нема никаквог смисла, али решење ипак постоји.

Имате ли бар неку идеју? Ако сте вољни да научите како се решава ова врста задатака138 наоружајте се стрпљењем па да почнемо. Нацртајте на комаду папира, најједноставније што можете, пет кућица, односно квадрата или правоугаоника!

Пажљиво прочитајте реченице које су дате као помоћ. Морамо пронаћи ону која нам даје полазну тачку. Лепо је знати да Британац живи у црвеној кући, али од те информације на самом почетку немамо баш никакве користи. То може бити било која кућа од пет могућих. ,,Швеђанин има пса”. Имам и ја, па шта? ,,Данац воли пити чај”. Добар избор, здравији је од кафе. ,,Зелена кућа лево је од беле”. А где је бела кућа? Десно од зелене? Све су то подаци само за залуђивање. ,,Власник зелене куће пије кафу”. Још један тренутно небитан податак. ,,Пушач Pall Mall-a држи птицу”. Небитно.

,,Човек који живи у средњој кући пије млеко”. Ово је први користан податак јер је јасно дефинисана позиција куће човека који пије млеко. Само је једна средња кућа у низу од пет и ту не може бити забуне. Упишите ,,млеко” у средњу кућицу. ,,Власник жуте куше пуши Dunhill”… Небитно, крените даље. Тражимо неку кориснију реченицу. ,,Норвежанин станује у првој кући”. Најзад, ево је! То је та реченица која вам без икакве дилеме омогућује да у прву кућицу упишете ред Норвежанин. За њом редом долазе три, у овом тренутку неважне, реченице о пушачима. Следи битан податак да ,,Норвежанин станује поред плаве куће”, а пошто смо сазнали да је Норвежанин у првој кући обележите другу кућицу слева као плаву. Следе, засад, два потпуно небитна податка.

Вратите се на претходне инфоррнације. С обзиром да је плава кућа друга слева, податак да је зелена кућа лево од беле нуди две опције. Зелена и бела кућа могле би бити позициониране на треће и четврто или на четврто и пето место (слева надесно, наравно). Али, податак да станар средње куће пије млеко (то је она прва корисна информација коју смо пронашли и записали) а да власник зелене куће пије кафу, одређује позицију зелене, а самим тим и беле куће. Зелена кућа је четврта у низу, а бела пета. Не знамо боје прве и треће куће, али пошто у првој станује Норвежанин јасно је да у средини низа живи Британац, који пије млеко, и то у црвеној кући.

Формиран је низ: Норвежанин, плава кућа, Британац у црвеној кући пије млеко, зелена кућа чији власник пије кафу и бела кућа. Жута је једина боја која се не помиње у овом низу и логичан закључак је да је Норвежанинова кућа жута, и да самим тим он пуши Dunhill. Човек који станује поред њега има коња…

Човек који пије пиво и пуши Winfielt може становати само у другој или у петој кући. Само у њима недостају и марка цигарета и омиљено пиће. Дилему решава податак да пушач Marlboro-a има суседа који пије воду (а не кафу!) па он може живети само у другој, трећој или четвртој кући, а никако у петој. У пету кућицу унесите Winfielt и пиво. Претпоставићемо да је водопија Норвежанин, па у трећу рубрику прве кућице упишите реч вода. Kо је његов сусед?

Редослед омиљених пића слева надесно је следећи: вода, пиће пушача Marlboro-a, млеко, кафа и пиво. У празну рубрику друге кућице упишите преостало пиће, а то је чај. Kо воли пити чај?

Било би бесмислено да вам до краја разрешим ову само наизглед компликовану загонетку. Видели сте принцип слагања мозаика и само вам преостаје да рутински приведете решење задатка крају. Да дотучете грогираног противника. Слободно комбинујте и не штедите ни папир ни оловку!

Kада у одговарајућа поља упишете све податке до којих сте дошли видећете да вам је једно остало празно. Намењено је петој омиљеној животињи. Упишите у њега реч зец и решили сте задатак.

Дешаваће вам се да од целог ребуса некада можете решити само један његов делић, али ако га ставите на одговарајуће место направили сте онај прави, одлучујући потез.

135Алберт Ајнштајн је Нобелову награду добио за допринос теоријској физици и откриће закона фотоелектричног ефекта, мада је светску славу стекао теоријом релативности и чувеном формулом E=mc2 (енергија је производ масе и квадрата брзине светлости).

136Светлосна година је мера за дужину и износи 9.460.528.112.671.650 метара – мало мање од девет и по билиона километара. Ираз се некад користи да би се нагласила огромна временска удаљеност и овде је употребљена да би појачала ефекат! „Неће он то урадити на сто светлосних година! Значи, никад!

137Том и Џери (Tom and Jerry) су јунаци цртаних филмова и стрипова. Вилијам Хана (William Hanna) и Џозеф Барбера (Jospeh Barbera) су са MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) написали сценарио и режирали први филм далеке 1940. године.

138Логичка загонетка припада „загонеткама о Смиту, Џонсу и Робинсону – (The Smith-Jones-Robinson problem). Име дугују оригиналном задатку енглеског састављача загонетки Хенрија Дјуденија (Henry Ernest Dudeney, 1857-1930).

 

Kњигу „Ребуси и како их се решити“, Миодрага Иванишевића, можете наћи у свакој боље снабдевеној књижари или наручити поузећем: телефон 066/240 499 или е-mail miodrag.ivanisevic@gmail.com

О аутору

Stanko

Оставите коментар