СРИЦАЊЕ ИСТОРИЈЕ

РИМЉАНКЕ У БИКИНИЈУ

Илустрација

Илустрација

Супротно популарном мишљењу, жене у Римском царству су се бавиле спортом. Али постојала су нека ограничења: на пример, није било дозвољено да се такмиче са мушкарцима. И док се од мушкараца углавном очекивало да вежбају голи на грчки начин, женска јавна голотиња није била одобрена.

Најбогатија збирка римских мозаика откривена је почетком прошлог века у римској вили Vila Romana del Casale. Да бикини није изум модерног доба, то нам окрива мозаик из ове раскошне виле. Мозаичке представе, пре свега, постале су препознатљиве по мозаицима девојака у бикинијима.

Спектакуларна и величанствена вила, простире се на површини од 4.000 квадратних метара у низу повезаних соба заједно са фригидаријумом, тепидариујумом са теретаном и малим светилиштем. Villa del Casale смештена је на само 3 км од Пјаца Армерина (јужна Италија), а саграђена је између краја 3. и почетком 4. века као величанствена сеоска резиденција. Ископавања су обављана током 1900-их година, па све до почетка Другог светског рата. Последњи изведени радови, које је 1950. године обавио Ђино Виницио Ђентили, донели су на светло остатке целокупног комплекса.

Сви објекти унутар виле су украшени мозаичким представама, неупоредивог сјаја са натуралистичким и митолошким приказима који приказују обичаје тог доба. Мозаици који красе вилу одликују се квалитетом њиховог уметничког рада, а њихова новина лежи у чињеници да су историјски највећа и најопсежнија збирка мозаика икада изграђених у римско доба.


Остаци Villa del Casale (https://initalia.virgilio.it/)

Међу најпознатијим мозаицима у вили издваја се онај на коме се налазе девојке у бикинију које се баве спортом. Мозаик у соби 10 девојака. Соба у којој је откривен мозаик девојака у бикинијима је тако и добила назив Sala delle Dieci Ragazze (Соба десет девојака). Мозаик Девојке у бикинију” представљене су у два реда који приказују 10 младих девојака намерених да се такмиче у част Морске богиње Тетије. У првој сцени, девојке вежбају са теговима, трче и бацају диск. У другој играју лопту, а награда се додељује двема победницама које су крунисане малим цветним венцем и палмином граном.

Од десет жена приказаних на мозаику, девет носи нешто што личи на дводелне купаће костиме. Доњи део одеће се састоји комада тканине или коже око кукова. Називао се сублигацулум и обично се сматра оскуднијом верзијом мушког перизома или натколенице, коју носе као доњи веш, а понекад и спортисти и робови.

Горњи део „бикинија” који носе ове девојке састоји се од појаса за груди. Овакви појасеви били су већ познати у старој Грчкој. Грци су грудни појас називали mastodeton или apodesmos. Римљани су га звали strophium. Појас се често правио од платна. Такве одеће носиле су жене које су се бавиле спортом или на други начин водиле активан животни стил.

Девојке у мозаику се баве спортом. Бикинији се очигледно носе као део спортске опреме, а не као купаћи костими. У горњем регистру не види се шта је девојка са леве стране радила, али она поред ње носи тегове у рукама. Ово нису бучице које се користе за повећање мускулатуре. Уместо тога се користе за продужење скока у даљ, замахом руке уназад, нечији замах се може повећати, што омогућава даљи скок. Девојка у средини ће бацити диск, док су две у десној половини овог регистра приказане како трче.

У доњем регистру, две девојке са десне стране играју лопту. Игре лоптом су древне и одавно позназе. Оне се помињу у 6. књизи Хомерове Одисеје”. Овде изгледа да девојке играју неки рани облик одбојке, а лопта је била обојена са више боја.


Мозаик Девојке у бикинију (Wikipediа)

Kрајње лево од доњег регистра, млада жена обучена у провидну жуту хаљину држи круну од руже и палму. То су биле награде које су уручене победнику у атлетским такмичењима. Зреле жене су углавном биле задужене за женска атлетска такмичења. Она може представљати старију жену, можда удату (за разлику од осталих, потенцијално неудатих жена у мозаику). Девојчица у центру регистра добила је палму и спрема се да стави победничку круну на главу. Девојка између победника и жене у жутом држи нешто што изгледа као стилизован цвет. Такође је тумачен као нека врста сунцобрана или можда стилизовани точак кочије.

Супротно популарном мишљењу, жене у Римском царству су се бавиле спортом. Али постојала су нека ограничења. Женама, на пример, није било дозвољено да се такмиче са мушкарцима. И док се од мушкараца углавном очекивало да вежбају голи на грчки начин, женска јавна голотиња није била одобрена. Древни „бикини” омогућавао је женама да вежбају у удобности, а да не увреде древну (мушку) осетљивост.

(Главна илустрација Jos Dielis/AWM)

(Извор Све о археоогији)

О аутору

Stanko

Оставите коментар