МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РОБОТ УБИЈА СВОЈЕ ЖРТВЕ

Getty Images

Getty Images

Истраживачи са Универзитета Хериот-Вот у Единбургу победносно су објавили да су створили робота којег покреће вештачка интелигенција, а научен је да смртноносним ласером уклања своје жртве невероватном прецизношћу. Иако би се неко могао питати, представљају ли ти уређаји први корак ка апоклиптичном свету у којем ће роботи убијати људе – можете бити мирни. AI робот научен је да убија инсекте.

Ако можете убити инсекта, можете убити било којег напасника, изјавио је руководилац пројекта Илдар Рахматулин. Принцип је, заправо, веома једноставан. Уређај се састоји од сићушног рачунара, две камере и 1.600 миливатноог ласера. Kамере у комбинацији с рачунаром користе машински вид” да би уочиле и идентификовале, а потом и елиминисале инсекта. Према тестовима које су досад спровели, ово би могло бити еколошки прихватљивије решење од хемијских средстава. Но, научници који стоје иза поменутог робота истичу да још постоји простора за побољшање.

Тако је следеће на реду научити робота да циља тачно одређени део инсекта. Тачније његов абдомен, да би били сигурни да је заиста елиминисан. Ако сте се обрадовали како бисте ускоро у свом дому могли имати робота терминатора, морамо вас разочарати. Иако би, у теорији, робот могао функционисати и у кућном окружењу, Рахматулин то још не препоручује. Наиме, ласер који се користи могао би изазвати озбиљна оштећења вида. Док научници не реше тај проблемчић, сви они који имају невоље са инсектима мораће да се окрену традиционалним средствима.

(Зимо)

О аутору

administrator

Оставите коментар