MEĐU IZMEĐU

ROBOTIĆ U VAŠOJ KRVI

216 pregleda

Specijalni mikrobot uspešno se probija i kroz tečnost i kroz gasove. U zavisnosti od okruženja, menja oblik i brzinu kretanja.

Švajcarski naučnici napravili su minijaturne robote koji mogu da se kreću kroz krvne sudove i nose lek kroz telo do mesta gde je potreban. Iako je završena tek eksperimentalna faza ispitivanja, od ovog dostignuća stručnjaci mnogo očekuju.Specijalni mikrobot uspešno se probija i kroz tečnost i kroz gasove. U zavisnosti od okruženja, menja oblik i brzinu kretanja, što ga čini idealnim za prolazak kroz telo, kako bi lek ciljano dospeo tamo gde je potreban.

Inspiraciju za ovo dostignuće švajcarski naučnici dobili su posmatrajući kretanje bakterija, a meki sitni uređaji od nanokompozitnih materijala ugrađivani su uklapanjem nalik drevnoj japanskoj veštini origami.

Kako sadrže magnetne čestice, mikrorobote kontroliše magnetno polje, ali ih je moguće i unapred programirati, navode stručnjaci. Posle uspešnih prvih testiranja, tim švajcarskih stručnjaka sada pokušava da kretanje dostavnih robota prilagodi prolasku kroz složene sredine, poput krvnih sudova,čime bi postali prvi u svetu koji su to postigli.

Prošle godine, sličan proizvod predstavili su stručnjaci iz Hongkonga. Njihov mikro robot bio je sličan gusenici, a dizajniran je takođe za ciljanu dostavu lekova u tkivo.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar