MEĐU IZMEĐU

RUSI ŠALJU TOP U KOSMOS

513 pregleda

Agregat bi stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao otpad sa svemirskih brodova ili ostale vrste smeća, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti.

Ruska Agencija za svemirska istraživanja „Roskosmos” planira da uništi smeće u nižoj Zemljinoj orbiti pomoću snažnog lasera visokog tri metra. Ukoliko probe budu uspešne, ovom metodom će se osigurati bezbednost daljih istraživanja svemira. Na razvoju te tehnologije radila je „Korporacija za precizne sisteme”, inače ogranak „Roskosmosa”.

U svom izveštaju ruskoj Akademiji nauka, kompanija je zatražila podršku za istraživanje i razvoj, kao i za eksperimentalni rad lasera, koji svojim zrakom može da uništi svemirski otpad. Snažni laserski top bio bi postavljen na tri metra visoki teleskop, čija gradnja je u toku. Teleskop je predviđen za posmatranje satelita i potencijalno opasnog svemirskog otpada, a u slučaju odobrenja projekta, bio bi prerađen u veliki laser.

Prema pretpostavkama američke Agencije
za svemirska istraživanja NASA, u svemiru
ima više od 500.000 komada otpada.

U izveštaju, u koji je uvid imala ruska novinska agencija RIA Novosti, navodi se da bi agregat stvarao energiju potrebnu za laser koji bi uništavao otpad sa svemirskih brodova ili ostale vrste smeća, poput izgubljene rukavice astronauta u nižoj Zemljinoj orbiti. Prema pretpostavkama američke Agencije za svemirska istraživanja NASA, u svemiru ima više od 500.000 komada otpada.

„Relativno mali deo orbitalnog smeća može naneti štetu letelicama i satelitima. Od oko 500.000 komada otpada, 20.000 je veće od lopte za bejzbol”, ističe se u upozorenju NASA.

(Izvor SRNA)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar