МЕЂУ ИЗМЕЂУ

РУСКИ ВОЗ КОСМОДРОМ

Спутњик/Алексеј Даничев

Спутњик/Алексеј Даничев

„Роскосмос истражује могућност лансирања лаких свемирских ракета са железничких платформи, изјавио је директор те државне корпорације Дмитриј Рогозин. Према наводима извора у ракетно-свемирској индустрији, пројекат ће бити сличан пројекту „Баргузин, који је својевремено називан „возом смрти.

 

„Лаке и ултралаке ракете могу да се лансирају са железничких платформи. Задатак да се ради у овом правцу поверен је инжењерима и архитектама Научно-истраживачког института лансирних система „В.П. Бармин и другим нашим организацијама. Занимљиви предлози се већ износе“, објаснио је Рогозин у интервјуу за часопис „Руски космос. Истовремено, он сматра да се светска потражња за лансирањем ракета неће смањивати, већ да ће расти.

„За три до четири године можда неће доћи до колапса тржишта за услуге лансирања, већ ће, напротив, недостајати лансирни капацитети. Стога ће наш рад на ракети ,сојуз 5’, на унапређењу ,сојуза 2’, који мислим да ће летети још десет година, на ракетама ,амур СПГ’ и ,Ангара’ остати тражени, констатовао је он. Шеф „Роскосмоса је додао да је калињинградско предузеће „Факел добило на хиљаде поруџбина за електричне погонске моторе за сателите. Може се рећи да ће стотине и хиљаде сателита бити направљено у наредним годинама, закључио је он.

Подсетимо, у Русији су и раније постојали слични пројекти попут новог који је најавио „Роскосмос, али су обустављени. Један од примера је „Баргузин. Рад на том борбеном железничком ракетном систему почео је 2013. године по налогу руског председника Владимира Путина. Планирано је да воз буде изграђен за намене Стратешких ракетних снага Русије. Међутим, пројекат 2017. године није увршћен у нови државни програм наоружања због недостатка средстава, због чега је обустављен. С тим у вези, неименовани извор у ракетно-свемирској индустрији каже да ће принцип рада железничке платформе „Роскосмоса бити сличан борбеном ракетном систему „Баргузин.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар