MEĐU IZMEĐU

SAPUNICA KOJA TRAJE

266 pregleda
Pixabay

Fizičari napravili mehur koji nije pukao više od godinu dana!

Istraživači sa Univerziteta u Lilu smislili su način kako da produže inače kratkotrajan život mehura od sapunice i objavili da njihov balon nije pukao 465 dana. Svoje rezultate objavili su u časopisu Physical Review Fluids, i naveli kako su produžili „krhki i efemerni životni vek jednog mehurića na neverovatnih 465 dana.Prema autorima studije, tipičan mehur od sapunice za kupanje ili za pranje sudova traje samo nekoliko trenutaka pre nego što pukne što zbog „drenaže izazvane gravitacijom i/ili isparavanja tečnosti.U svojim eksperimentima, tim je proučavao tri različite vrste mehurića: tradicionalne mehuriće od sapuna, mehire nastale na bazi vode i gasa, kao i mehuriće na bazi i glicerola.

Pratili su mehuriće koristeći vagu i kameru. Kao što se i očekivalo, mehurići od sapuna živeli su oko minut pre nego što su pucali, dok su gasni na bazi vode trajali malo duže, i pucali u perodu od 6 do 60 minuta. Sa dovoljno visokom koncentracijom glicerola, vodeno-glicerolski mehuri su ostali netaknuti znatno duže, a najdugovečniji je preživeo 465 dana nakon što je napravljen.


Ispitivali tri vrste

Istraživači ističu da dugovečnost ovog mehura od vode i glicerola potiče upravo od stabilizacijskih efekata koje ima glicerol, jedinjenje koje se inče koristi kao dodatak u proizvodnji hrane i lekova.„Glicerol ima jak higroskopski efekat i poznato je da apsorbuje i vodu iz vazduha. Smatramo da ova apsorpcija vode kompenzuje isparljivost, dok prisustvo čestica glicerola onemogućava da voda iscuri iz mehura, što inače uzrokuje njihovo pucanje, dodaju istraživači.

Uprkos tome što bi postignuća francuskih fizičara laicima mogla da izgledaju kao potpuno besmislena i nepotrebna, profesor matematike sa Univerziteta u Njujorku, Leif Ristrof, ističe da ovi rezultati mogu imati vrlo značajnu praktičnu primenu.Ristrof, koji je specijalizovan za dinamiku fluida i proučava nauku o mehurićima, rekao je da veliki broj istraživača u medicini, kao i ostalim proizvodnim delatnostima nastoje da saznaju što više o načinima borbe protiv isparavanja. 

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar