MEĐU IZMEĐU

RUSKI VOZ KOSMODROM

163 pregleda
Sputnjik/Aleksej Daničev

„Roskosmos istražuje mogućnost lansiranja lakih svemirskih raketa sa železničkih platformi, izjavio je direktor te državne korporacije Dmitrij Rogozin. Prema navodima izvora u raketno-svemirskoj industriji, projekat će biti sličan projektu „Barguzin, koji je svojevremeno nazivan „vozom smrti.

 

„Lake i ultralake rakete mogu da se lansiraju sa železničkih platformi. Zadatak da se radi u ovom pravcu poveren je inženjerima i arhitektama Naučno-istraživačkog instituta lansirnih sistema „V.P. Barmin i drugim našim organizacijama. Zanimljivi predlozi se već iznose“, objasnio je Rogozin u intervjuu za časopis „Ruski kosmos.Istovremeno, on smatra da se svetska potražnja za lansiranjem raketa neće smanjivati, već da će rasti.

„Za tri do četiri godine možda neće doći do kolapsa tržišta za usluge lansiranja, već će, naprotiv, nedostajati lansirni kapaciteti. Stoga će naš rad na raketi ,sojuz 5’, na unapređenju ,sojuza 2’, koji mislim da će leteti još deset godina, na raketama ,amur SPG’ i ,Angara’ ostati traženi, konstatovao je on.Šef „Roskosmosa je dodao da je kalinjingradsko preduzeće „Fakeldobilo na hiljade porudžbina za električne pogonske motore za satelite. Može se reći da će stotine i hiljade satelita biti napravljeno u narednim godinama, zaključio je on.

Podsetimo, u Rusiji su i ranije postojali slični projekti poput novog koji je najavio „Roskosmos, ali su obustavljeni. Jedan od primera je „Barguzin. Rad na tom borbenom železničkom raketnom sistemu počeo je 2013. godine po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina. Planirano je da voz bude izgrađen za namene Strateških raketnih snaga Rusije. Međutim, projekat 2017. godine nije uvršćen u novi državni program naoružanja zbog nedostatka sredstava, zbog čega je obustavljen. S tim u vezi, neimenovani izvor u raketno-svemirskoj industriji kaže da će princip rada železničke platforme „Roskosmosa biti sličan borbenom raketnom sistemu „Barguzin.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar