MEĐU IZMEĐU

SA 100 ODSTO ANTITELA

793 pregleda

Vakcina protiv virusa korona „epivakkorona je imunogen i bezbedan preparat za prevenciju bolesti, potvrđuju rezultati kliničkih ispitivanja koji su objavljeni u časopisu „Infekcija i imunitet.

Kako se navodi na sajtu ruske službe Rospotrebnadzor, časopis je 24. marta objavio rezultate kliničkih ispitivanja među dobrovoljcima uzrasta 18-60 godina.

„Objavljeni članak pokazuje da su ispitivanja sprovedena u dve faze: prva faza – otvorena studija o bezbednosti, reaktogenosti i imunološke aktivnosti u kojoj je učestvovalo 14 dobrovoljaca, uzrasta od 18-30 godina; druga faza – jednostavna slepa komparativna randomizirana placebo-kontrolisana studija u kojoj je učestvovalo 86 dobrovoljaca uzrasta od 18-60 godina”, navodi se u saopštenju.

Vakcina sa dve doze je kod 100 odsto dobrovoljaca stvorila antitela, specifična za antigene, koji ulaze u sastav vakcine.„Serokonverzija (proces u kojem organizam stvara antitela) sa titrom neutralizujućih antitela 1:20 bio je registrovan kod 100 odsto dobrovoljaca, 21 dan nakon dobijanja druge doze, ukazano je u saopštenju Rospotrebnadzora.

Vakcinu „epivakkorona“ napravio je novosibirski Institut „Vektor i druga je vakcina protiv virusa korona koja je registrovana u Rusiji. To se desilo 14. oktobra 2020. godine. Mesec dana kasnije tvorci vakcine su dobili odobrenje za obavljanje postregistracionih istraživanja (treća faza), uključujući i na starijim licima.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar