?> СА ЖУМАНЦЕМ ОПРЕЗНО | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СА ЖУМАНЦЕМ ОПРЕЗНО

Shutterstok

Пуно је хранљивих састојака, али претерано конзумирање штети здрављу.

Људски организам има вишеструке користи од конзумирања јаја, али њихово претерано конзумирање може организму да направи више штете него користи. Већина хранљивих супстанци из јајета налази се у жуманцету које, између осталог, садржи и лутеин. То је антиоксидант из групе каротеноида који, иако није витамин, кључан је за нормално функционисање и здравље очију јер смањује шансу за развој мрене и поправља симптоме макуларне дегенерације која се јавља у старијој животној доби.

Уз лутеин, жуманце има и много других хранљивих састојака попут B витамина, селена и фосфора. Ипак, њихово превелико конзумирање има и једну лошу страну коју је тешко занемарити, свако јаје садржи око 200 милиграма холестерола и засићених масти, а једно и друго повећавају ризик од срчаних болести, пише Eat This, Not That. Студија објављена у часопису Canadian Journal of Cardiology открила је да људи који редовно једу јаја имају скоро 20 одсто већи ризик за настанак бројних кардиоваскуларних проблема.

Добра је ствар што, како су показала истраживања, холестерол који у тело унесемо директно из намирнице, неће нужно проузроковати и пораст нивоа холестерола у крви, јер јетра прилагођава његову количину и помаже у његовој регулацији. То је, наводи истраживање, највероватнији разлог зашто већини људи ниво холестерола у крви уопште не расте након умереног конзумирања јаја. Студије су чак показале да 70 одсто људи након умереног конзумирања јаја нема виши ниво холестерола него пре, док је код преосталих 30 одсто испитаника он благо порастао. Здрава, прихватљива, количина је два јаја два до три пута недељно. Та количина не би требало да проузрокује никакве проблеме, док све више од тога може да буде узрок повишених масноћа у крви.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар