ТАКНУТО ЋАКНУТО

ШАХИСТА ЗА ЧЕТИРИ САТА

Нови потези (Википедија)

Нови потези (Википедија)

Хтели не хтели, вештачка интелигенција напредује. Тако је „Гуглово” чедо „алфа зироу” (Alpha Zero) за неколико сати савладали прилично сложену игру шах. И не само то: одмах је победила мајстора потезима које нико пре тога није знао!

Најновији програм, наиме, показује колико се брзо усавршавају роботи и вештачка интелигенција. Недавно је постао најбољи играч шаха који је победио други рачунар у маратону од 100 партија. Застрашујуће је, међутим, што је сам себе научио шаху у само четири сата! Дали су му само правила игре и упутсво да учи.

Не само да је научио да помера фигуре, него је смислио потпуно нове тактике и потезе који нису забележени у више од 1.500 година колико постоји шах. „Алфа зироу” је програм компаније „Дип мајнд” (DeepMind) коју је „Гугл” купио 2014. године. То је алгоритам који учи по принципу машинског учења.

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Mozete da skinete neobucen Alpha Zero na internetu. Na obicnom kucnom racunaru (nekom quad coru) ce vam trebati 1700 godina da obucavate Alpha Zero da bi imao snagu Guglovog obucenog posle 4 sata programa. Pa sada vidite u cemu je stvar.

Оставите коментар