?> САМА У КАВЕЗУ, А СКОТНА?! | Galaksija Nova
ТАКНУТО ЋАКНУТО

САМА У КАВЕЗУ, А СКОТНА?!

Shutterstock

Shutterstock

Запослени јапанског зоолошког врта јерују да су решили мистерију женке гибона која је остала скотна, иако је живела сама у ограђеном простору. Момо, 12-годишња женка белоруког гибона, шокирала је у фебруару 2021. своје чуваре у зоолошком и ботаничком врту Kујукушима у Нагасакију када се окотила, мада није била у директном контакту с мужјаком. Сада, двије године касније, након ДНK теста њеног младунчета, откривено је ко је отац, чак и како су се гибони парили.

Наиме, тест је показао да се женка парила с 34-годишњим агилним гибоном Итом, који се у време када је Момо постала скотна налазио у суседном ограђеном простору. Зоолошки врт је рекао за CNN како верује да су се Момо и Ито успели парити кроз малу рупу у челичној плочи између два кавеза. Пречник рупе је око 9 милиметара. Младунче мајмуна, које тек треба добити име, сада тежи око 2 килограма и добро се развија.

Гибони спадају међу најмање човеколике мајмуне. Живе у дивљинама југоисточне Азије, од североисточне Индије до индонезијских острва Борнеа и Јаве. Изгледа да код њих нема одређеног раздобља парења; сваке две до три године, женка окоти једно до два младунчета. Новорођенче се у почетку држи за мајчин трбух, а касније се и мужјак брине за подизање младунца. Престају сисати тек с једном до две године, а полно су зрели са осам или девет година. У дивљини се смањује популација агилних гибона и увршћени су на попис угрожених врста Међународне уније за очување природе.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар