МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САМООБНАВЉАЊЕ МОЗГА

Поправка оштећења (Википедија)

Поправка оштећења (Википедија)

Закључак сугерише да су ћелије десне стране потпуно преузеле функцију која се односи на комуникацију – говор, разумевање и читање.

После оштећења леве стране мозга бебе и мала деца могу у потпуности повратити функције центра за комуникацију. Мождани удар који погађа леву хемиферу врло често погађа оне области мозга које су задужене за учење и моћ говора. Људи који су преживели мождани удар непосредно пре или одмах по рођењу у стању се да релативно брзо компензују оштећење активацијом ћелија десне хемисфере на истом месту на којем се налазе оштећене ћелије леве,показала је недавна студија Америчке асоцијације за напредну науку.

Ови пацијенти су, према извештају, развили нормалне вештине комуникације саопштено је у месечном билтену. Истраживање је обухватило дванаесторо особа старосне доби од 12-25 година који су имали мождани удар у истом региону, непосредно пре или одмах након порођаја.

Код можданог удара у раном детињству
нервне ћелије супротне хемисфере могу у
потпуности преузети функције оштећеног
региона – у овом случају области у ком се
налази центар за комуникацију.

Одрасле особе погођене можданим ударом, често изгубе могућност говора и разумевања речи. Скенирање магнетном резонанцом леве хемисфере сродника пацијената – субјеката студије, показало је активност у центру задуженом за комуникацију – што би укратко значило да су у стању да чују и разумеју говор. Магнетна резонанца код пацијената који су у раном детињству преживели мождани удар у овом региону показало је идентичну активност у истој области десне хемисфере .

Преузимање функција (Википедија)

Закључак сугерише да су ћелије десне стране потпуно преузеле функцију која се односи на комуникацију – говор, разумевање и читање. Одавно је установљена чињеница да се оштећење једне области мозга може на неки начин компензовати. Врло мала деца обично показују подједнаку активност у обе мождане сфере. Временом област која је задужена за вештине комуникације у левој, постаје природно доминантна – што је последица еволуције и структуре центара виших можданих функција.

Код можданог удара у раном детињству нервне ћелије супротне хемисфере могу у потпуности преузети функције оштећеног региона – у овом случају области у ком се налази центар за комуникацију и да се током млађег животног доба за те њих без проблема специјализују.

(Наташа Гоати Марковић, РТС) 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар