МЕЂУ ИЗМЕЂУ

САМОУБИСТВО ХОБОТНИЦА

Pexels

Pexels

Научници открили зашто се неке женке самоуниште након полагања јаја.

Годинама су научници нагађали шта је узрок самоуништења хоботница након полагања јаја, све док тим из Вашингтона није одлучио да завири у једну жлезду. Познато је да многе животињске врсте након парења угину. Међутим, јединствен пример самоубиства у животињском свету дуго је голицао истраживачки знатижељу. Покушавали су, наиме, да одгонетну шта покреће механизам самоуништења неких женки хоботница одмах након полагања јаја.

Ово бизарно понашање подразумева ударање у камење, самоповређивање, а у неким случајевима почну да једу саме себе, тј. своје пипке. А главни и одговорни кривац је, како истраживачи тврде, хемијски процес који условљава овакво понашање. Професорка биологије Јан Ванг са Универзитета у Вашингтону, која се бави изучавањем репродукције женки хоботница, каже да је још као студенткиња била затечена драматичном стопом смртноди мајки хоботница после полагања јаја. До сада никоме није била позната сврха таквог понашања. Неке претпоставке су укључивале нагађања да се на овај начин из мајчиног тела ослобађају хранљиве материје у воду која потом негује јаја.

Међутим, Ванг тврди да је хипотеза да самоубилачки чин мајке штити будуће генерације – највероватнија. Хоботнице су канибали и у случају да их има превише на једном месу ово може довести до уништења врсте. Још је студија из 1977. године потврдила да иза механизма самоуништења стоји оптичка жлезда хоботница. Уколико дође до пресецања веза између ње, која је еквивалент људској хипофизи – мајка хоботница напушта јаја, поново почиње да једе и наставља да живи. Оно што је наставило да буни научнике јесте окидач који покреће оптичку жлезду. Да би открила на који начин функционише, Јан Ванг је решила да исцеди поменуту жлезду и потом испита њен садржај.

Након полагања јаја, она и њен тим су анализирали хемикалије из калифорнијске хоботнице – Octopus bimaculoides. Фокусирали на стероиде и сличне хемикалије повезане са оптичким жлездама. Пронашли су три одвојене хемијске промене које се дешавају у тренутку полагања јаја. Прва је пораст репродуктивних хормона, док је друга била право изненађење за научнике. Хоботнице су почеле да производе холестерол под именом 7-DCH, који је у великим количинама токсичан. Трећа промена коју су уочили јесте производња више компоненти жучне киселине. Ова три хемијска процеса су у директној вези са променама које се дешавају у оптичкој жлезди код хоботница. Рад је објављен 12. маја у часопису Current Biology.

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар