MEĐU IZMEĐU

SRPKINJA DEVETA U SVETU

360 pregleda
Univerzitet Sidnej (Wikipedia)

Najcenjenija od svih, Šangajska lista za rangiranje svetskih univerziteta i naučnih disciplina, svrstala je naučnu oblast telekomunikacije na Sidnejskom univerzitetu na devetom mestu u 2022. godini, prvu u Australiji i neposredno iza Stanforda i MIT-ija, vodećih međunrodnih visokobrazovnih ustanova. Telekomunikacije se izučavaju u Sidnejskom Centru za telekomunikacije, pod vođstvom prof. dr Branke Vučetić, koja je završila osnovne, magistarske i doktorske studije na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu.

Branka Vučetić (Australian Academy of Science)

Doktorska teza veoma ugledne srpske naučnice bila je posvećena primeni kodova za zaštitu prenosa podataka u telekomunikacijama. Ova tema je odredila pravac njenog daljeg istraživačkog rada na Sidnejskom univerzitetu na razvoju algoritama za celularne, WiFi i satelitske telekomunikacione mreže. Prof. dr Branka Vučetić objavila je više od 300 članaka u vodecim naučnim časopisima u ovoj oblasti i više od 250 članaka na međunarodnim konferencijama. Ona je član Australijske akademije nauka i dobitnik prestižne Nagrade prijateljstva koju dodeljuje Kineska vlada.

Šangajska lista ocenjije kvalitet istraživanja na više od 5.000 svetskih univerziteta u 54 naučne discipline iz prirodnih, bioloških, medicinskih i društvenih oblasti. Univerziteti se razvrastavaju na osnovu naučnih rezultata, uticaja, kvaliteta, međunarodne saradnje i broja naučnih nagrada.

O autoru

administrator

1 komentar

  • Pretpostavljam da većina ovdašnjih naučnika nije ni čula za prof. dr Branku Vučetić, svetsko ime u telekomunikacijama, čak ni sredovečni i mlađi istraživači na Elektrotehničkom fakultetu s kojeg je potekla. Tako nam treba.

Ostavite komentar