МЕЂУ ИЗМЕЂУ

БЕС И ЉУТЊА РЕМЕТЕ САН

Shutterstock

Једна од најгорих ствари коју можете да урадите када сте љути јесте да одете на спавање.

Kад сте будни, имате прилику да обрадите негативне емоције. Али, ако одете на спавање, оне могу да постану само веће. Много је разлога да на спавање не идете када сте љути, уместо да се смирите, може се догодити да се осећате још лошије. Познато је да стрес и тешки осећаји покрећу реакцију борбе или бега. У тим околностима заспати и остати у сну постаје много теже. Такође, доказано је да поремећени сан може да учини ствар још гором и проузрокује још више беса. Вероватно ћете се пробудити исцрпљени уместо одморни. У овом случају бес доводи до лошег сна, а лош сан доводи до још више беса. То једноставно постаје зачарани круг.

Научници су већ утврдили да квалитет спавања утиче на целокупно здравље. Спавање обично делује као терапија преко ноћи”, тада се стабилизују емоције како бисмо следећи дан могли боље да се носимо са својим осећајима. Али, бес и интензиван стрес могу да угрозе овај процес. Негативне емоције ослобађају хормоне стреса, чинећи вас раздражљивијим или проузрокујући неке друге симптоме, пише Bright Side. Истраживачи тврде да смо мање способни да сузбијемо негативно искуство ако одемо да спавамо одмах након што се оно догоди. Спавање повећава све емоције, мисли и проблеме.

Kад спавамо, мозак обрађује нове информације и похрањује их у краткотрајно и дуготрајно памћење. Током спавања љутња улази у наше дуготрајно памћење и може имати дуготрајан ефекат. Одлазак у кревет с љутњом сигурно уништава расположење, али и успоставља токсични образац. На крају, време спавања почињете да повезујете са бесом уместо са утехом. Ако се то редовно понавља, може да прерасте у озбиљан проблем.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар