MEĐU IZMEĐU

SATELIT OD ŠPERPLOČE

166 pregleda

Kockasti satelit (WISA Woodsat) od 10 santimetara na jesen će biti lansiran raketom „elektron”svemirske kompanije Rokit lab” sa Novog Zelanda.Odlazak u orbitu drvenog satelita krajem ove godine, samo je deo avanture. Kada stigne tamo, tim će nadgledati malu kocku da bi video kako se njena šperploča suprotstavlja hladnoći, toploti, zračenju i vakuumu svemira.

Drveni satelit smislio je Jari Makinen, saosnivač Kjubsata”, u okviru kompanije Arktik astronautiks”. Evropska svemirska agencija (ESA), pomoću senzora pratiće ponašanje satelita, a pružiće i pomoć prilikom kontrolnog lansiranja.Jedini spoljni delovi na satelitu koji nisu od drveta su aluminijumske šine potrebne za oslobađanje satelita u svemir i selfi štap koji će držati kameru uperenu u telo satelita. Tipičan satelit kompanije Kjubsat” bi bio napravljen sa više metalnih komponenata.

„Osnovni materijal za šperploču je breza, a mi koristimo istu onu koju biste pronašli u prodavnici alata ili za izradu nameštaja”, rekao je glavni inženjer Vudsata” i saosnivač Arktik astronautiksa” Samuli Niman.Šperploča koja se koristi u satelitu je osušena i obrađena kako bi imala veće šanse da opstane u kosmičkim uslovima.

Vudsatov” tim očekuje da spoljašnjost potamni, ali takođe ih zanima da li će nastati neke pukotine dok je u orbiti.Ako se satelit dobro pokaže, to bi moglo da pruži novi pogled na drvo kao mogući materijal za upotrebu u svemiru.Na kraju”, kaže Makinen, satelit je jednostavno prelep prelep tradicionalnog nordijskog dizajna i jednostavnosti, i biće veoma zanimljivo videti ga u orbiti”.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar