MEĐU IZMEĐU

PUŽ POSTAO KIBORG

131 pregleda

Znanstvenici se nadaju da bi ovo istraživanje moglo otvoriti nove prilike za praćenje drugih ugroženh vrsta.

Naučnici sa Univerziteta Mičigen imaju pomalo neobičan pristup očuvanju ugroženih vrsta životinja. Dok se drugi trude da očuvaju njihovo stanište ili zaustavr preterani izlov, američki su ugrožene životinje pretvorili u – kiborge.Tačnije, kako su naveli u studiji objavljenoj u časopisu Communications Biology, iskoristili su tehnologiju da prate uobičajeno ponašanje pet vrsta ugroženog puža i tako su otkrili kako on preživljava u ovom okrutnom svetu.

Naime, sedamdesetih godina u Francuskoj Polineziji istraživači su u osetiljiv ekosistem pustili roze vučjeg puža”. Rezultat? Od svih vrsta puža koje su postojale, samo je pet preživelo, među kojima i Partula hyalina, maleni puž koji obitava na stablu. Da bi saznali kako je on preživeo toliko dugo, naučnici sa Univerziteta Mičigen su na kućicu lovca pričvrstili sićušni računar Michigan Micro Mote i iskoristili podatke s minijaturnog solarnog panela da zabeleže koliko je često boravio na suncu.

Zanimljivo je daroze vučji puž” voli noću da lovi P. hyalinu, no istraživanje je otkrilo i da je on osetljiviji na sunce nego njegova lovina. Stoga su puževi P. hyaline promenili svoje ponašanje i počeli su se zadržavati uz rub šume tijekom dana da bi se zaštitili od lovca.Prikupili podatke koje niko drugi nije imao, a sve zahvaljujući sitnom računaru koji je dovoljno malen da se zalepi na puža, istakao je Dejvid Blau sa niverziteta Mičigen.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar