МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ШЕЋЕР УНИШТАВА ЗУБЕ

Један једини (Википедија)

Један једини (Википедија)

Више од 40 одсто глобалне популације бори се са последицама нелеченог пропадања зуба, док од болести зуба пати 3,9 милијарди људи, објавила је Светска дентална федерација.

Низ података који говоре о лошој хигијени зуба на глобалном нивоу Светска дентална федерација изнела је 20. марта поводом обележавања Светског дана посвећеног здрављу зуба. Федерација, између осталог, наводи да зубни каријес и даље представља здравствени проблем који је распрострањен у целом свету.

„Кварење зуба је последица деминерализације зубне глеђи услед појачаног лучења киселине у устима која настаје услед конзумирања шећера и других угљених хидрата које уносимо путем хране и пића. Управо зато се претерана конзумација шећера доводи у везу са зубним каријесом”, пише у анализи Светске денталне федерације.

Замена нискокалоријским заслађивачима
може да помогне да људи наставе да
уживају у слатком укусу у оквиру исхране
која неће оштетити здравље зуба.

Из Федерације поручују да „за разлику од угљених хидрата, нискокалоријски заслађивачи се не разлажу уз помоћ бактерија у устима те нису узрочници каријеса и пропадања зуба”.

„Замена шећера нискокалоријским заслађивачима може да помогне да људи наставе да уживају у слатком укусу у оквиру исхране која неће оштетити здравље зуба. Европска управа за безбедност хране ЕФСА донела је закључак у истраживању из 2011. године у коме се истиче да заслађивачи одржавају минерализацију зуба тиме што умањују њихову деминерализацију када се конзумирају уместо шећера”, наводи се у извештају Светске денталне федерације.

Препоруке Светске денталне федерације крећу се у оквирима уобичајне бриге о квалитету здравља. „Како бисте свакодневно одржавали добре навике оралне хигијене, уз редовне контроле код стоматолога, потребно је да редовно перете зубе, храните се здраво и смањите унос шећера, а уместо њих користите нискокалоријске заслађиваче, као и да се решите лоших навика попут пушења и конзумирања алкохола који такође утичу на пропадање зуба. Превенција, рана дијагностика и правовремено лечење помоћи ће да дуже одржите здраве зубе”, пише у извештају Светске денталне федерације.

(Извор Танјуг)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар