МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СЕДЕЊЕ НОВО ПУШЕЊЕ

Shutterstock

Shutterstock

Да ли је седење ново пушење? Поводом ове теме последњих година шире се контроверзе. Kако је постала популарна у последњих десет година, ову тврдњу побијала су нека истраживања и називали је митом, а да ли је баш тако? У последње време неки стручњаци су одлучили да поново покрену ту тему због све више заступљеног седалачког начина живота, који из године у годину постаје све већи узрок здравствених проблема.

Истраживање спроведено у Америци донело је забрињавајуће резултате. Више од 25 одсто Американаца седи дуже од осам сати дневно, а 44 одсто њих вежба мало или нимало. Просечни Американац гледа три сата телевизију, а активно се креће мање од 20 минута дневно. Међутим, то није случај само са Америком. Током дана потребно је 60 до 75 минута умерене физичке активности, као што је ходање, да би се неутрализовало вишесатно седење.

Према студији из 2011. у којој су анализирани 800.000 људи и њихове навике седења, закључено је да они који највише седе су у највећем ризику да оболе од кардиоваскуларних болести, у неким случајевима и са смртним исходом.

Бројке су заиста забрињавајуће:

112 одсто већи ризик за дијабетес;

147 одсто већи ризик за срчани или мождани удар;

90 одсто већи ризик за кардиоваскуларне болести;

49 одсто већи ризик за смрт од нечега од наведеног,

Зашто седење може да буде лоше? Дуготрајним седењем смањује се циркулација. Ово омогућава масноћама да се накупљају у крвним судовима. Такође, може да доведе до обољења од дијабетеса типа 2 због инсулинске резистенције или до гојазности. Студија из 2018. показала је да 82 одсто људи који свакодневно предуго седе чешће имају проблем са зачепљењем крвних судова.

Осим тога, успорава се способност тела да пробавља масти. У том случају таложе се свуда по телу. Али како је седење неизбежно, потребно је да пронађете начине на које можете да уклоните негативне последице. Устаните сваких сат времена и направите неколико корака, протегните се. Пазите на своје држање. Лоше држање може довести до проблема с кичмом, смањења циркулације, умора и губитка снаге у мишићима.

Ако морате да седите, исправите леђа, увуците трбух што ближе кичми да бисте активирали мишиће и одржали циркулацију. Радите за високим столом. Ако имате ову могућност, срце ће вам бити захвално. Вежбајте. Покушајте да се дисциплинујете, да вежбате сваки дан и више шетате. Сваки минут кретања се рачуна.

Док ће у вези са овом теме и даље кружити различита мишљења, важно је нагласити основну разлику између пушења и седења. Док је друштво у могућности да ограничи и маргинализује пушење, седи се све више и више. Иако седење не може да буде исто као пушење, подаци показују да у неким случајевима може да доведе до сличних проблема са здрављем.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар