MEĐU IZMEĐU

SEDMA „DRUMSKA STRELA”

273 pregleda

Akademci osam fakulteta Beogradskog univerziteta i Vojne akademije uložili su preko 50.000 radnih sati u projekat.

Studentski tim „Drumska strela” predstavio je 11. juna na Mašinskom fakultetu svoje sedmo trkačko vozilo, do sada najmoderniji prototip trkačkog automobila po ugledu na „formulu 1”. Brzinu od 100 kilometara na čas postiže za najviše četiri sekunde. S ovim vozilom takmičiće se sa studentima iz celog sveta u Italiji i Češkoj.

„Ima nas 48 u ovoj sezoni, tako da svi se
trudimo da dišemo i radimo kao jedan”.

Kada su studenti sami, bez profesora, pre osam godina došli u Rektorat da predstave svoju ideju rektoru i novinarima, malo ko je verovao da će uspeti. A večeras slika sasvim drugačija – pun amfiteatar Mašinskog fakulteta i sedmi bolid spreman za trkačku sezonu i takmičenja u Italiji i Češkoj.

„Ima nas 48 u ovoj sezoni, tako da svi se trudimo da dišemo i radimo kao jedan. Moja funkcija se može reći da je fiktivna s jedne strane, a sa druge strane da je jako bitna u trenucima kada se mora znati ko i šta odlučuje”, kaže Miljana Stojanović, vođa tima.

„Ove godine uspeli smo da promenimo potpuno koncept oslanjanja, radili smo na pouzdanosti svih podsistema na vozilu, dosta smo uradili na redizajnu aerodinamičkog paketa, i sa stanovišta performansi i sa stanovišta smanjenja mase”, ističe Branko Milinčić, vođa projekta.

Vozilo je novo, ali je vozač isti već drugu sezonu. „Iskustvo, vožnja ovakvog vozila se ne može meriti ni sa jednim drugim. Sve je mnogo intenzivnije, svako skretanje je mnogo brže, i to je nešto što posle radite instinktivno, i uopšte ne stižete da razmišljate o vožnji nego samo vozite”, objašnjava vozač Vladimir Živković.

Akademci osam fakulteta Beogradskog univerziteta i Vojne akademije uložili su preko 50.000 radnih sati u projekat.

„Vrhunskim teorijskim znanjima koje stiču kroz redovnu nastavu na Mašinskom fakultetu na osnovnim i master studijama, studenti kroz projekat ,Drumske strele’ pridodaju i ono što je sada pokazalo se više nego važno, a to su praktične kompetencije i veštine”, ističe Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

I studenti i profesori tvrde da čine sve da budu bolji deo evropskog prostora visokog obrazovanja. I sa velikim optimizmom očekuju nova priznanja.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar