МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СИБИРСКА ИСПУПЧЕЊА

Siberian Times

У сибирској области Јакутија појавиле су се огромна испупчења на површини земље која је на том подручју иначе стално замрзнута. Сходно томе, дописник Би-Би-Си-ја из Москве, Стив Розенберг, отпутовао је у ову област да би истражио наведену појаву, а и то како топљење пермафроста утиче не само на климу већ и на околину и живот људи у Сибиру. Научници већ неко вријеме упозоравају да се огромне површине у Сибиру полако топе, а оне су иначе стално замрзнуте током године неовисно о годишњем добу. Самим тиме, посљедице за климу би могле бити изузетно опасне.

Наведено је и то да се верује да отапање пермафроста ослобађа енормне количине стакленичких гасова”, који би могли погоршати ионало акутан проблем климатских промена. Новинар Би-Би-Си-ја је избочине на површини земље описао као ожиљке климатских промена”. Због топљења пермафроста део земље пропада ниже, а с обзиром на то да су неке од избочина пуне воде, последица би могла бити и стварање великих језера. Све то је доказ да пораст температуре драстично миење подручје Сибира. За људе који ту живе то има врло конкретне последице попут малих површина за испашу стоке, али и врло отежано кретање.

У пермафросту се, наиме, налази много органског материјала, као што су грмље, трава и слично. Органски материјал садржи много стакленичких гасова” и када се пермафорст топи они одлазе у атмосферу и појачавају ефекат стаклене баште” који значајно доприноси климатским променама. Уз све наведено, овогодишњи велики шумски пожари у Сибиру допринели су топљењу пермафроста све до Арктичког круга и то проблем чини већим.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар