?> SIBIRSKA ISPUPČENJA | Galaksija Nova
MEĐU IZMEĐU

SIBIRSKA ISPUPČENJA

Siberian Times

U sibirskoj oblasti Jakutija pojavile su se ogromna ispupčenja na površini zemlje koja je na tom području inače stalno zamrznuta. Shodno tome, dopisnik Bi-Bi-Si-ja iz Moskve, Stiv Rozenberg, otputovao je u ovu oblast da bi istražio navedenu pojavu, a i to kako topljenje permafrosta utiče ne samo na klimu već i na okolinu i život ljudi u Sibiru. Naučnici već neko vrijeme upozoravaju da se ogromne površine u Sibiru polako tope, a one su inače stalno zamrznute tokom godine neovisno o godišnjem dobu. Samim time, posljedice za klimu bi mogle biti izuzetno opasne.

Navedeno je i to da se veruje da otapanje permafrosta oslobađa enormne količine stakleničkih gasova”, koji bi mogli pogoršati ionalo akutan problem klimatskih promena. Novinar Bi-Bi-Si-ja je izbočine na površini zemlje opisao kao ožiljke klimatskih promena”. Zbog topljenja permafrosta deo zemlje propada niže, a s obzirom na to da su neke od izbočina pune vode, posledica bi mogla biti i stvaranje velikih jezera. Sve to je dokaz da porast temperature drastično mienje područje Sibira. Za ljude koji tu žive to ima vrlo konkretne posledice poput malih površina za ispašu stoke, ali i vrlo otežano kretanje.

U permafrostu se, naime, nalazi mnogo organskog materijala, kao što su grmlje, trava i slično. Organski materijal sadrži mnogo stakleničkih gasova” i kada se permaforst topi oni odlaze u atmosferu i pojačavaju efekat staklene bašte” koji značajno doprinosi klimatskim promenama. Uz sve navedeno, ovogodišnji veliki šumski požari u Sibiru doprineli su topljenju permafrosta sve do Arktičkog kruga i to problem čini većim.

(Izvor Kliks)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar