ПАНДОРИНА КУТИЈА

СИВА МРЕНА ОКИДА СМРТ

EPA

EPA

Откривено да је катаракта или замућење очногсочива повезана с већом смртношћу од срчаних болести!

Kатаракта или сива мрена, урођено или дегенеративно замућење очног сочива, које се често развија с годинама, може се повезати с повећаним ризиком настанка смртног исхода од срчаних болести, показало је ново истраживање. Главни симптом катаракте је поступно, безболно замућење вида. Дијагноза се поставља офталмоскопијом и претрагом уском процепном светиљком. Лечи се хируршким одстрањењем и уметањем леће.

Стручњаци истичу да ново откриће не значи да катаракта узрокује срчане проблеме и да сврха студије није била доказати узрок и последицу, преноси портал HealthDay News.Различита здравствена стања, попут високог крвног притиска, дијабетеса или пушења повезују се с чешћим развојем катаракте, а исте су болести повезане с васкуларном смртношћу, што може објаснити тај међуоднос”, рекао је др. Метју Горски, офталмолог у њујоршкој болници Нортвел хелт. Он верује да би појава катаракте могла указивати на нека друга здравствена стања.

Након што су узели у обзир низ здравствених и социоекономских чинилаџа, научници су открили да је ризик од смрти од било којег узрока био за 13 постотака већи, а ризик од смрти од срчаних болести 36 процената већи код особа које су оперисале катаракту.

„Пацијенти би резултате ове студије требало да искористе као подсетник на важност редовних прегледа очију код свог офталмолога, посебно када се ради о старијим људима или онима који већ имају одређене здравствене проблеме”, рекао је Горски који није учествовао у студији.

Истраживање је спроведено у Аустралији, а водио га је др Мингуанг Хе из Центра за истраживање здравља очију на Универзитету у Мелбурну. Његов је тим анализирао податке прикупљене од 1999. до 2008. на готово 15.000 америчких пацијената у добу од 40 и више година. Више од 2.000 или 9,6 посто је казало да су били подвргнути операцији катаракте. Током просечног праћења стања учесника у истраживању, које је трајало готово 11 година, умрло их је око 4.000 или 19 одсто.

Након што су узели у обзир низ здравствених и социоекономских чинилаџа, научници су открили да је ризик од смрти од било којег узрока био за 13 постотака већи, а ризик од смрти од срчаних болести 36 процената већи код особа које су оперисале катаракту. Оксидативни стрес (неравнотежа у природним оксидационим процесима који утичу на ћелије) и депресија могу бити уобичајени чиниоци који утичу на развој катаракте и истовремено повећати ризик од смрти особа са срчаним болестима, показала је студија. Истовремено је студијом установљена повезаност самопријављене операције катаракте” и повећаног ризика од смртног исхода од било којег узрока – посебно од узрока повезаних са срчаним проблемима, рекли су аутори.

Др Марк Фромер је офталмолог у болници Ленокс хил у Њујорку. Пошто је проучио резултате студије, рекао је да није никакво изненађење очекивати да пацијенти с катарактом имају и остале придружене болести јер је већина пацијената с катарактом старије животне доби”. Он је запазио и да се хируршко одстрањење катаракте данас обавља у ранијој пацијентовој доби него што је то било пре неколико деценија.Таква пракса је резултирала чињеницом да пацијенти након операције живе дуже него што је уочено пре само неколико десетлећа. Бољи вид након операције резултира бољим квалитетом живљења и може спречити несреће које могу довести до смрти и озледа због слабог вида.”

Студија је објављена 25. октобра у научном часопису British Journal of Ophthalmology.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар