МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СКРАЋУЈУ ЉУДСКИ ЖИВОТ

Unsplash/Naja Bertor Jensen

Unsplash/Naja Bertor Jensen

Могуће је смањити изложеност фталатима и другим штетним хемијским једињењима која се налазе у пластици и пластичним производима. Синтетичке хемикалије фталати, који се налазе у стотинама производа које свакодневно користимо, доводе се у везу с већим ризиком од смрти, поготово од кардиоваскуларних болести, објављено је у студији у часопису Environmental Polution.

Студија је утврдила да су високи износи фталата, које је могуће пронаћи у пластичним производима, шампонима, шминки, парфемима и дечјим играчкама, вероватно одговорне за готово 100 хиљада прераних смрти особа од 55 до 64 године у САД. Ова студија још је једна у низу оних које проучавају утицај пластике на људско тело и показује колико је важно за јавно здравље, али и привреду, да се смањи или у потпуности елиминише коришћење пластике, истакао је руководилац студије, професор др Леонардо Трасанде са Универзитета NYU Lagone Health Хеалт у Њујорку.

Фталати су познати по томе што онемогућавају стварање хормона у људском телу. Раније студије већ су повезале фталате с проблемима с репродуктивним здрављем, али и с петераном гојазношћу код деце, астмом, невољама са кардиоваскуларним системом и раком. Поменути научник истиче да није могуће са сигурношћу потврдити да су управо фталати одговорни за прерану смрт, али су подаци веома индикативни. Већ знамо да фталати утичу на мушки полни хормон, тестостерон, који указује на потенцијалан развој кардиоваскуларних болести код одраслог мушкарца. Излагање тим хемикалијама води до различитих поремећаја који могу довести до смрти, као што су претерана дебљина и дијабетес, нагласио је Трасанде.

Он је додао је могуће смањити изложеност фталатима и другим штетним хемијским једоњењима која се налазе у пластици и пластичним производима. Пре свега, што је могуће више избегавајте пластику. Никад немојте стављати пластичну посуду у микроталасну пећницу или машину за посуђе, јер топлота делује на површину па хемикалије лакше долазе у додир са храном. Такође, припремајући храну код куће, смањујете потрошњу процесуиране хране и ниво хемикалија с којима долазите у додир, набраја овај научни и додаје да би било добро користити лосионе за тело и детерџенте који немају додане мирисе, храну чувати у стакленим, керамичким, дрвеним или посудама од нерђајућег челика, куповати смрзнуту а не конзервирану храну, чешће прати руке и избегавати освеживаче простора.

Са овом студијом не слажу се у Америчком хемијском већу (АCC) које представља америчку пластичну и хемијску индустрију. Већина садржаја у није баш тачна, изјавила је за Си-Ен-Ен Ајлин Конели из АCC-а. Она је навела да је студија донела закључке изједначавајући све фталате, а да при томе није раздвојила различите врсте фталата. И наводи да неки фталати, попут DINP-а и DIDP-а имају мању токсичност од других, што се у студији не помиње.

Извор Зимо

О аутору

Stanko

Оставите коментар