MEĐU IZMEĐU

SKUP SVETSKIH KOSMOLOGA

264 pregleda

„Mogućnost da spoznamo svet oko nas, ili preciznije da ga naučno spoznamo, sigurno predstavlja najlepše, gotovo čudesno svojstvo Univerzuma. Čudesno, kazaćete, ,to uopšte nije naučna reč, već nešto što miriše na religiju!”, piše akademik Aleksej Starobinski, ovogodišnji dobitnik prestižne Dirakove medalje i jedan od vodećih ruskih kosmologa današnjice. Zajedno sa drugim fizičarima iz celog sveta, on će naredne nedelje boraviti u Beogradu na konferenciji posvećenoj upravo takvim pitanjima.

Institut za fiziku u Beogradu desetu godinu za redom, od 9. do 14. septembra, organizuje veliku međunarodnu konferenciju posvećenu matematičkoj fizici MPHYS koja je ove godine privukla vrlo značajna imena iz kosmologije, gravitacije, kvantne teorije i drugih fizičkih nauka.  Suorganizatori su Matematički fakultet u Beogradu, Matematički institut Srpske akademije nauke i umetnosti i Prirodno-matematički fakultet u Kragujevcu.

Učesnik konferencije koji privlači najveću pažnju, Aleksej Starobinski, ruski astrofizičar i kosmolog koji radi u Landau institutu za teorijsku fiziku u Moskvi, ove godine je dobio Dirakovu medalju zajedno sa Vjačeslavom Muhanovim i Rašidom Sunjaevim za „izuzetne doprinose fizici kosmičkog pozadinskog zračenja sa eksperimentalno proverenim implikacijama koje su pomogle da se kosmologija pretvori u egzaktnu naučnu disciplinu”. Inače, Dirakovu medalju dodeljuje Međunarodni centar teorijske fizike „Abdus Salam”, i to svake godine na dan rođenja fizičara Pola Diraka, 8. avgusta.

Zanimljivo je da je još jedan od ovogodišnjih dobitnika, Vjačeslav Muhanov, bio učesnik MPHYS konferencije, koja je održana 2004. godine na Zlatiboru. Ove godine, na MPHYS dolaze i: Pol Sorba, Frančesko Topan, Ignjacios Antoniadis, Ksaoning Vu, Đorđe Minić, Nakving Kse Arefeva, Sergej Odincov i Emilij Nisimov.

Kao i prethodnih godina, MPHYS će za fizičare iz više discipplina biti prilika za razmenu infromacija o najnovijim dostignućima, ali će predavanja ipak biti prilagođena različitom nivou znanja – pored usko stručnih izlaganja, biće i onih koja su namenjena studentima. Svečano otvaranje jubilarne MPHYS konferencije je 9. septembra u SANU, a u narednim danima program će se održavati u zgradi Matematičkog instituta SANU. Više na sajtu: http://www.mphys10.ipb.ac.rs/

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar