MEĐU IZMEĐU

SKUPLJAČ  NERVNIH OTROVA

463 pregleda
Nanočestice (Vikipedija)

Istraživači Univerziteta Lomonosov napravila je jednostavan i efikasan biološki skupljač neurotoksičnih organofosfornih jedinjenja, među kojima su sarin, nervni gas i pesticidi.

„Ono što je izuzetno važno je jednostavnost našeg pristupa”, izjavio je Aleksandar Kabanov s Katedre za hemiju Univerziteta Lomonosov. „Nanozimi organofosforne hidrolaze mogu da se naprave mešanjem vodenog rastvora visoko rafinisanog enzima i bezbednog biokompatibilnog polimera. Takav nanozim se sam formira kao rezultat elektrostatičke interakcije proteina i polimera”.

Klasa organofosfornih jedinjenja uključuje izuzetno otrovne agense koji se koriste u hemijskim ratovima. Takvi agensi su prvi put napravljeni u Nemačkoj tridesetih godina prošlog veka, ali najopasniji među nervnim agensima su stvoreni kasnije, sredinom veka, uključujući britanske i sovjetske nervne gasove.

Naučnici i dalje pokušavaju da pronađu efikasni način da se neutrališu ti otrovni gasovi i pesticidi. Ruski hemičari predlažu korišćenje nanočestica, takozvanih nanozima, koje je Kabanovljev tim razvio u SAD tokom devedesetih godina. Nanozimi su organski molekuli ispunjeni supstancama (na primer, lekovima), koje dostavljaju do određenog dela živog organizma.

Tim Kabanova prilagodio je te minijaturne agense dostavljanju supstance koja je posebno sintetizovana da uništi opasna organofosforna jedinjenja. Ove hidrolaze su u stanju da unište molekule otrovnih gasova i pesticide. Međutim, one imaju i negativne strane. Budući da ih stvara bakterija, kada se nađu u ljudskom organizmu, pokreću odgovor imunog sistema. Hidrolaze su takođe nestabilne i brzo se izbacuju iz tela.

Problem je rešen tako što su ti enzimi hidrolaze smešteni u čestice nanoveličine, na koje imuni sistem znatno manje reaguje, a one istovremeno povećavaju stabilnost i vek trajanja hidrolaza nakon što su dostavljene u organizam. Rezultati ovog istraživanja objavljeni su ranije ove godine.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar