МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„СЛОМЉЕНО СРЦЕ” БОЛЕСТ

Илустрација (Getty)

Синдром „сломљеног срца” не штети само овом органу, већ је због екстремног стреса, угрожено опште стање здравља. Особе са овом дијагнозом подложније су чак, и оболевању од рака. Постоји снажна веза између овог синдрома и малигних болести, показују резултати недавне студије којом је обухваћено више од 1.600 пацијената из осам европских земаља и Сједињених Америчких Држава.

Главни окидач је стрес, напомињу стручњаци, јер изазива бројне метаболичке или хормонске промене у организму. Међу онима којима је дијагностикован рак било је више жена – чак, 88 одсто, просечне старости 70 година. Ипак, рак као последица је забележен и код млађих жена, од којих су оне са синдромом „сломљеног срца“ имале чак 20 пута већи ризик од оболевања. Најчешћи забележени тип малигнитета је рак дојке, затим пробавног система, респираторног тракта.

Синдром „сломљеног срца”, иначе, узрокује изненадни интензиван бол у грудима и губитак даха, што код пацијента ствара осећај као да има срчани удар. Ови симптоми су реакција на нагли пораст хормона стреса услед снажне емоционалне реакције.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар