?> СМРТОНОСНИ СУПЕРБЉЕСАК | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СМРТОНОСНИ СУПЕРБЉЕСАК

Илустрација (CC0 Pixabаy)

 

На Сунцу би могла да се догоди тако снажна експлозија – супербљесак, који би могао да поремети услове живота на Земљи, упозорили су научници.

С времена на време звезде, попут Сунца, избацују велики концентрат енергије који може да се види кроз целу галаксију, чак и са удаљености од неколико хиљада светлосних година, преноси Б 92. Научници су веровали да је Земља безбедна, јер се овакве појаве углавном везују за младе и активне звезде. Међутим, нова истраживања сугеришу да и много зрелије звезде, попут нашег Сунца, могу да имају овакве експлозије.

Уколико би дошло до оваквог супербљеска, он би могао да оштетити сву електронику на планети. Ово је заправо поприличан апокалиптички сценарио, јер ће без електронике сваки вид комуникације бити збрисан и немогућ. Догађај попут овог јесте редак, али ипак може да се догоди, како научници говоре, на сваких хиљаду година. Оно на шта се апелује, јесте да ауторитети одговоре на ово упозорење и да нам пруже неки вид потврде да ће се Земља заштитити од оваквог сценарија.

„Наша студија је показала да су овакви феномени редак догађај, рекао је Јута Нотсу, водећи аутор студије која је презентована на годишњем састанку Америчког астрономског друштва.

„Али постоји нека могућност да бисмо могли да доживимо такав догађај у наредних 100 година”, додао је, преноси „Индепендент”. Нотсу и његов тим су закључили да „младе звезде имају овакве бљескове” на сваких недељу дана.

„Звезде попут нашег Сунца то раде једном у хиљаду година, у просеку, навели су научници.

Научници не могу са сигурношћу рећи када ће доћи до таквог супербљеска, али ће до њега сигурно доћи.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар