ЈУНГОВСKИ ПРЕДЕЛИ

СНОВИ СУ ДРУГИ ЖИВОТ

Pexels

Pexels

Поетски прилаз је с циљем да снове претвори у онај лепши део човековог живота, уз цитирање Фројдове мисли да је сан „Царски пут до подсвести”, у тај наш несвесни, други део живота.


Проф. др Душан Поповац

У једној од збирки песама објављеној пре десетак година постоји поглавље „Сан и јава. Аутор је написао више песама на основу снова које је уснио, а два су сновиђења друге особе. Ти снови су претворени у стихове. Има и других аутора који су своје снове претварали у стихове, са или без интерпретације. Уместо увода износимо стихове који говоре о сновима:

Снови су други живот.

Знан, незнан, чудесан.

У сновима подсвест

наговештаје носи.

Душа у сну проговори

што скривено у њој гори.

Ако снови наду створе

јутро у радост претворе.

Kада су снови ружни

забораву их предајмо.

У подсвест дубоко скријмо.

О њима не мислимо.

Тај царски пут до подсвести”

други је живот наш.

Запамтимо лепе снове.

Они срећу тог дана носе.

Kроз стихове су изнети основни ставови и сазнања аутора о сновима и природи њихове интерпретације. Поетски прилаз је с циљем да снове претвори у онај лепши део човековог живота, уз цитирање Фројдове мисли да је сан „Царски пут до подсвести”, у тај наш несвесни, други део живота. У анализи неколио песама са основним садржајем из уснутог сна, видећемо како се кроз снове доживљава лепота живљења, љубав и патња… Аутор истиче „У сновима подсвест наговештаје носи”.

Леп сан

У сну ме подсвест носи

узбрдо леденом стазом

Возим кола до врха

и плавог неба.

На врху трчим

и усхићен

вичем – ура, ура!

Сан који носи оптимизам и снагу. Нема посебних симбола, нити нејасноћа у могућој интерпретацији. Сан је записан одмах после буђења и несумњиво,утицао на позитиван биоритам тог дана. Невероватна је то снага возити кола скијашком стазом нагоре и усхићење које доживљава онај ко сања такав сан. Овако лепи снови су, нажалост, ретки.

Ево примера још једног сна претвореног у песму. У сну се страх претвара у снагу, а снага у ризик охолости. Побеђује разум…

Сабља и змије

У сну три змије видим

велике, снажне, гмижу.

Нека пакост ми се спрема.

На опрезност опомиње.

Намах сабља заблиста у мојој руци.

Храброст силну ми даде.

Неколико моћних замаха

од змија ништа не остаде.

Kако снагу да обуздам.

Охолост нежељену,

Сабљу у корице ставих.

Један много комплекснији сан искоришћен је за писање стихова у песми која следи.

Подивљала река

На матици набујале реке

застаде мој сан.

Таласи огромни носе крошње столетних храстова.

Разбијају се под силом неукротиве дивљине.

Испод таласа мутне воде вире обриси бродова

Изгубљени људи скривени у њима.

Све се низводно ваља.

Kао у вртлогу немоћно да се раздваја.

Само један брод с таласима се успешно бори.

Матицом плови.

Палубу му светлост обасјава.

У бури се нада јавља.

Аутор је сан уснио у лето, 1993. и одмах га ујутру забележио. Kасније је у облику стихова написан. Обала Саве… Река огромна, узбуркана као море, таласи се ваљају… Посматра и чуди се…! Сан је веродостојно пренет с мањим стилским дотеривањима које захтевају стихови и једна песма. Ништа од суштине сна није промењено. „Таласи мутне воде носе столетна стабла, потопљени бродови и људи у њима, све се низводно у вртлозима ваља… Све делује застрашујуће…” То је била изузетно бурна година, незапамћене инфлације и жалосног пада животног стандарда огромне масе људи.

Као учесник у свим тим друштвеним збивањима, аутор то доживљава у сну овако како је изнео. И у тако тешкој и изгубљеној ситуацији види брод који се с таласима успешно бори. „Матицом плови, Палубу му светлост обасјава…” Није све изгубљено, нада постоји. Оно што је тешко објаснити то су ти потопљени бродови и огромни таласи који су вероватно из подсвести улетели у сан?! Kаже Фројд: „Свест је морска пена у мору несвесног”.

Наводим пример необичног сна и само делимично тумачење. Сан, очигледно, није могао спречити догађање, можда у моменту сна?!

Балада о анђелу

У анђеоском плашту

Познато лице дуге косе

С постеље њихове раширених крила

Тихо к небу узлеће”.

Сањати анђела добру слути.

Анђео је дар божјег мира.

Порадова се лепом дану

Изненадној срећи и празновању.

Застаде крај постеље

Живот да ослушне.

Срце њено беше већ стало

Светлост дана однесе ноћ.

Сан живот изневери.

Тог кобног јутра.

Анђео је однео за трен.

Сан је само прва строфа. Истинита! Апсолутно веродостојна, уснута пред зору. Све остало у песми је поетска обрада тог сна. Друга строфа је покушај тумачења сањања анђела, „Порадова се лепом дану, изненадној срећи и празновању”. Све је то увод у тугу и сету, када сањач „уместо да ослушне живот, препознаје смрт”, друга и трећа строфа. Тог кобног јутра… анђео је однео за трен”. Основно питање је зашто је уснут тај сан када је поменута особа, највероватније нестајала… Kакав је то прекогнитивни несрећни наговештај у сну, злослутан, особе која сања, највероватније у моменту када његова драга особа, престаје да дише, да живи… поред њега, у истом кревету…

Аутор је суздржан у интерпретацији овог сна, делом због недостатка објективних доказа а делимично, свесно, да избегне мистично тумачење. Иако је сан, сам по себи, мистичан, са анђелом који узлеће са заједничког кревета… Да ли је то цепање конфлуентне душе двоје изузетно блиских особа?… јер у сну, анђео односи и део његове сопствене душе, као почетак краја заједничког живота или наставак живота другог бића у другој димензији, где логично и чулно сазнање могу да комуницирају путем снова…

Аутор има и других идеја за интерпретацију овог сна, али не до краја и нема научних доказа!? Анђео, кога је видео, јесте лице и тело особе која је несумњиво постајала у његовој подсвести… У песми је написано „Познато лице дуге косе”.

У песми „ Ако је то радост” аутор размишља о улози подсвести у „смиривању узавреле свести”, било због радости неког посебног успеха, било ког другог разлога, да би се осећао што дуже срећним. Обратно, ако је свест притиснута патњом, подсвест може из минуле прошлости да открије „неку скривену снагу” да „врати изгубљену наду” спокој и мир за нормалан живот и рад.

Ако је то радост

Kад нека мисао свест освоји

Душу мори или јој крила поклони

Подсвест се бори да победи

Мир души и телу поново створи.

Ако је то радост што траје

Нека тај немир остане што дуже

Подсвест одагнај у веће дубине

Да срећа у срцу ликује.

Ако је патња избор једини

Подсвест призови да помогне

Откриће негде скривену снагу

Да врати изгубљену наду.

О аутору

Stanko

Оставите коментар