MEĐU IZMEĐU

SOK PROTIV DEMENCIJE

299 pregleda

Umesto kafe, mnogo je bolje popiti čašu soka od pomorandže, savetuju stručnjaci. Osim što krepi organizam, sok od mnogima omiljenog citrusa smanjuje i rizik od demencije za gotovo 50 odsto jer povoljno deluje na centralni nervni sistem, pokazuju rezultati nedavno objavljene studije Univerziteta u Bostonu.Osim vitamina „ce”, sok od pomoranže sadrži i mnoge druge sastojke koji štite mozak, otkrili su naučnici Univerziteta u Bostonu, istražujući kako konzumiranje voća i povrća utiče na pojavu i razvoj nekih neuroloških oboljenja.

Studijom, koja je trajala 20 godina, obuhvaćeno je 28.000 muškaraca, a rezultati pokazuju da su pripadnici jačeg pola – koji su svaki dan pili malu čašu soka od pomorandže – imali 47 odsto manji rizik za razvoj problema sa pamćenjem, praćenjem instrukcija ili snalaženjem u poznatim područjima, koji mogu da budu rani pokazatelji pada aktivnosti mozga i demencije.

Ishrana bogata antioksidansima kod njih je sprečila drastičnu degeneraciju mozga,do koje dolazi starenjem ćelija. U isto vreme, sprečava se nagomilavanje štetnih molekula ali i čuva potreban dotok krvi do mozga, naglašavaju naučnici.Nutricionisti naglašavaju da je najbolje konzumirati sveže voće, zatim, ukoliko je to neophodno, sveže samleveni plodovi uz dodatak vode, a ukoliko želite da uživate u soku obavezno ga malo razblažite vodom.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar