МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПАС ЗА НЕСТАНАК СТРУЈЕ

Део екипе ЕТФ-а (Википедија)

„Патент за складиштење чисте енергије” који је направио тим студената београдског Електротехничког факултета је међу 10 најбољих светских иновативних енергетских уређаја за будућност.

Са тим патентом наши студенти стигли су до финала интернационалног такмичења „Фјучер енерџи челенџ” које ће бити у јулу у Пекингу. У радионици ЕТФ-а још има машина са почетка прошлог века, а наши студенти напрвили су „уређај за будућност”. Њихов „Патент за скадиштење енергије” може да покрене електрична возила и чамаце, а веома је погодан да у кризним ситуцијама снабдева струјом приоритетне потрошаче – болнице, пекаре, водовод, школе али и грађане.

„Помоћу нашег уређаја становници неке стамбене зграде ће моћи да се снабдевају електричном енергијом у тренуцима када у мрежи нестане струје”, каже Иван Петрић, вођа студентског тима ЕТФ-а у Београду.

Пред финале светског такмичења
унапређују свој уређај јер их у Пекингу
чека оштра конкуренција. Такмичиће
се са колегама десет најпрестижнијих
електротехничких универзитета
из Немачке, Америке, Индије, Кине…

„У лабораторијама Електротехничког факултета имамо дугогодишњу праксу
да окупљамо студенте треће и четврте године у тимове од 10 или 15 студената где они раде на развоју практичних пројекта, пројекта који имају примену”, објашњава Слободан Вукосавић, професор Електротехничког факултета у Београду.

Пред финале светског такмичења унапређују свој уређај јер их у Пекингу чека оштра конкуренција. Такмичиће се са колегама десет напрестижњих електротехничких универзитета из Немачке, Америке, Индије, Кине… Студенткиња ЕТФ-а Милица Карајовић истиче да су сви имали исти задатак, али да је од тима, то јест креативности и предзнања његових чланова зависило до каквог су решења долазили.

„Ми морамо да задовољимо аспекте ефикасног коришћења енергије и аспекте безбедности. Такође, од уређаја се захтева да буде јако компактан односно, мали да би заузимао што мање простора и да задовољи аспекте буке”, наводи Александар Милић, асистент на Електротехничком факултету у Београду.

Пут за Кину кошта па упоредо са завршним тестирањем уређаја раде на прикупљују новаца и захвални су на подршци. Асистент Електротехничког факултета Лазар Млађеновић истиче да је одзив био сасвим солидан за сада, али да то није довољно, те да би тиму свака будућа помоћ била добродошла да би што већи број чланова тима отишао на такмичење. Наши инжењери електротехнике тражени су у иностраству. И неки из овог тима већ имају понуде али кажу, циљ им је да се докажу у Србији.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар