?> СПРЕЈ ЛЕЧИ МИГРЕНУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СПРЕЈ ЛЕЧИ МИГРЕНУ

Getty Images

Getty Images

Током студије откривено је да лек олакшава бол већ за 15 минута.

Амерички фармацеутски див „Фајзер је објавио да је америчка Агенција за храну и лијекове (FDA) одобрила за употребу њиховог брзођелујућег спреј за нос намењен лечењу мигрене. Из компаније кажу да очекују да ће лек, који се продаје под именом Zavzpret, бити доступан у апотекама у јулу ове године. Одобрење означава значајан напредак за људе с мигреном, рекла је Анџела Хванг, главна комерцијална директорка.

Спроведена студија открила је у трећој фази да је неким особама, које пате од мигрене, олакшан бол већ за 15 минута. Kао спреј за нос с брзом апсорпцијом, нови лек нуди алтернативну опцију лечења људи којима је потребно ублажавање бола и оних што не смеју узимати оралне медикаменте због мучнине или повраћања, изјавила је Kетлин Малин, помоћница медицинског директора Института за неурологију и главобољу Нове Енглеске.

Лечење главобоље, за које се уопштено користе орални лекови, двоструко је слепо тестирано на узорку од 1.405 људи, при чему је половина узимала једну дозу спреја, а половина плацебо. У студији је утврђено је да спреј значајно смањио бол два сата након почетка мигрене која, осим што често узрокује јаке главобоље, може укључивати мучнину и осетљивост на светло или буку. „Фајзер је купио Zavzpret, такође познат као Zavegepant, прошле године за 10 милијарди долара од компаније Biohaven, заједно с другим лековима за мигрену.

(Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар