МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СРБИНУ СВЕТСКО ПРИЗНАЊЕ

Миленко Гудић (Википедија)

Миленко Гудић (Википедија)

На Глобалном форуму „Принципи одговорног образовања за менаџмент” (PRME), на посебној свечаности 18. јула ове године у седишту ОУН у Њујорку, Миленко Гудић из Београда добио је изузетно признање PRME Pioneer Award за „мисаоно вођство у превођењу принципа одговорног образовања за менаџмент”.

Српски научник и стручњак, предавач на Универзитету Доња Горица (Црна Гора), координатор је Радне групе о сиромаштву као изазову за образовање за менаџмент, првоосноване и бројчано највеће и географски најраспрострањеније. У специјалном извештају овог глобалног покрета 670 универзитета и пословних школа из 83 државе широм света, основаног 2007. при Глобалном договору УН (UN Global Compact), а под окриљем генералног секретара Бан Kи-муна, помињу се најзначајније активности, укључујући оне у којима је Миленко Гудић дао изузетан допринос.

Документ наглашава да је радна група коју он предводи  (180 професора и експерата са 145 универзитета из 54 држава са свих континената) заговарала, промовисала и остварила сарадњу са другим радним групама на пројектима зеједничких књига, покренула и организовала низ међународних истраживачких и других конференција, и остварила плодотворну сарадњу с водећим глобалним и регионалним асоцијацијама у образовању за менаџмент.

У извештају се посебно издваја Међународна академија за развој професора менаџмента (IMTA) коју је Миленко Гудић покренуо 2000. и водио на Бледу током првих 15 година рада. Академија је намењена „изградњи нове генерације професора за нову генерацију менаџера”, а одшколовала је до сада близу 600 професора са 155 универзитета из 49 држава на пет континената, укључујући Србију.

Ово високо признање добили су до сада водећи људи глобалних асоцијација за развој менаџмента и заслужни појединци. Међу 19 награђених су Георг Kел, први и доскорашњи извршни директор UN Global Compacta, и Мануел Ескудеро, сада министар за економију и запошљавање у влади у сенци (PSOE) у Шпанији.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар