АРГУСОВ ПОГЛЕД

ШТА ЈЕСТЕ НАУКА, А ШТА НИЈЕ

Вода, дајте воде (CC0 public domain)

За девет година српски универзитети удесетостручили су нове докторате: 206 у 2007. години, чак 2012 у 2016. години.

Проф. др Ненад М. Костић

 Око 90 посто поплаве лије са државних универзитета, а само 10 одсто – са приватних. Јесу ли новопечени доктори испечени научници? Отуда наслов.

Наука у ширем смислу јесте систематско знање о нечему, на пример о минералима или државном уређењу. Овде, међутим, реч је о науци у ужем смислу – о непристрасној провери хипотеза помоћу чињеница и о знању тако стеченом.

Математичарка која доказује теорему слична је научнику који проверава хипотезу. У том ужем смислу минералогија јесте наука али политикологија није. Српски и хрватски минералози се слажу, али политиколози се споре.

Добра научна студија је тачна, важна, оригинална. Што су ове одлике израженије, то је студија боља. Најтачнија сазнања захтевају строге методе. Најважнији резултати улазе у уџбенике. Најоригиналнији научници добијају почасти. Добри научници су креативни, као уметници.

Тешко је задовољити сва три захтева. Лако је задовољити било која два. Објава фузије атомских језгара у чаши узбудила је свет важношћу и оригиналношћу, али се показала нетачном. Споредни часописи објављују тачне резултате оригиналних али неважних студија. Студенти прилично тачно мере брзину светлости, али та темељна константа природе позната је већ 300 година; мерење није оригинално.

Скупљање података о *атмостању* – користим реч *време* за ток минута и година – или бројање птица није наука мада се температуре и облачност користе у метеорологији, а насељеност птицама – у орнитологији. Неке важне и захтевне вештине ипак нису фундаменталне науке. Инжењери, проналазачи, програмери, и други паметни људи домишљато примењују познато, али не откривају ново.

Провера лекова је научни поступак. Постоје биомедицинске науке. Медицина почива на физиологији, микробиологији, генетици. Ипак, клиничка медицина није наука већ углавном скуп искустава и субјективних веровања.

Иновативност се подстиче код научника а сузбија код клиничара. Медицина заснована на чињеницама појавила се у САД тек пре тридесетак година, и постепено улази у обуку лекара.

(Извор Данас)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар