MEĐU IZMEĐU

STIŽU „HLADNE KRAVE”

872 pregleda
Krava brangus (Vikipedija)

U Institutu za prehrambene i poljoprivredne nauke Univerziteta na Floridi predložili su kako da krave postanu otporne na više temperature, izazvane sveopštim zagrevanjem. Predlog je već dobio 733.000 američkih dolara za prve tri godine istraživanja.

Naučnici nameravaju da sačuvaju kvalitet mesa, uprkos klimatskim promenama. Prvi korak jeste da svoju zamisao provere na kravi pasmine brangus koja već dobro podnosi vrućinu. Proučavajući je, nadaju se da će ustanoviti kako ona reguliše telesnu temperaturu, zbog čega može da preživi u toplijim krajevima.

Nakon toga će postupkom „preuređenja gena” (CRISPR) ovu odliku pridodati drugim rasama. Toplotni stres je, inače, glavni činilac koji ograničava stvaranje životinjskih proteina i negativno utiče na zdravlje stoke u subtropskim i tropskim područjima. Najavljuje se da će se njegov nepovoljan učinak dramatično povećati s klimatskim promenama.

Klimatske promene, naime, suštinski menjaju naš svet, čak genetski sklop nekoliko vrsta, uključujući čoveka, i cele ekosisteme.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar