MEĐU IZMEĐU

SUNCA 250 ODSTO VIŠE

184 pregleda
Getty Images

Pomoću jeftinog materijala povećali učinak solarnih panela.

Perovskit možr zameniti silicijum u tehnologiji solarnih panela jer su jeftiniji za proizvodnju i bolji u apsorpciji svetlosti veće energije. S druge strane ima nedostatak, jer naučnici još smišljaju kako da ga učine stabilnijim i dugotrajnijim. U novoj studiji su, ipak, uspeli znatno da poboljšaju delotvornost određene vrste, poznate kao perovskit olovo-halid. Kombinovanjem perovskita sa supstratom od metala umesto stakla učinak pretvaranja svetlosti povećan je za, čak, 250 odsto.

„Niko drugi nije došao do ovog zapažanja. Odjednom možemo staviti metalnu platformu ispod perovskita, u potpunosti menjajući interakciju elektrona unutar njega. Dakle, koristimo fizički metod za inženjerstvo te interakcije”, objašnjava ČunleiGuo, profesor optike na Univerzitetu Ročester u Njujorku. Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Photonics.

Iako ima još dosta posla da se navedena tehnologija prenese iz laboratorije u stvarnu solarnu ploču, to je još jedan pokazatelj da bi perovskitne kristalne strukture uskoro mogle biti primarni materijali za povećanje proizvodnje solarne energije.Solarni paneli koriste fotone sunčeve svetlosti da podstaknu elektrone da napuste svoje mesto pored atoma i tako proizvedu električnu struju. Međutim, kada se elektroni i praznine koje su ostavili iza sebe rekombinuju, energija koja bi se mogla koristiti kao električna zapravo se gubi kao toplota.

Dodavanjem metalne podloge istraživači su otkrili da mogu smanjiti tu rekombinaciju i povećati delotvornost. Pokazali su da naizmenični slojevi metala i dielektričnog (izolacija) materijala, kao supstrata za perovskit koji apsorbuje svetlost, može poboljšati učinak na isti način. Komad metala može obaviti isto toliko posla koliko i složeno hemijsko inženjerstvo.Kao što smo pomenuli, dugotrajnost je glavni nedostatak za široku primenu perovskita. Možda bi bilo najbolje koristiti te materijale u paru sa silicijumom u solarnim pločama. Autori studije smatraju da će biti još poboljšanja u tome kako se metali mogu kombinovati s perovskitom navedenim metodom, što rezultira boljom kontrolom solarnih ploča i načina pretvaranja svetlosti u električnu energiju. Postoji više izbora metala i halogenida koji bi mogli pridoneti proizvodnji peroskovita.

(Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar