МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕ МИЛИЈАРДЕ СВЕТА

Wikipedia

Wikipedia

Можда овај текст, на први поглед нема везе са астрономијом, али стање светске економије говори нам које су државе економски најмоћније и самим тим најпозваније да остваре астрономске подухвате. Само четири земље: САД, Kина, Јапан и Немачка, чине више од пола светске економије гледано кроз бруто друштвени производ (БДП). Само БДП Сједињених Америчких држава је већи од 170 земаља.

У овој визуелизацији приказани су БДП по земљама за 2021. годину на основу процењених података Међународног монетарног фонда. БДП узима у обзир укупну тржишну вредност произведених добара и пружених услуга у земљи у одређеном временском оквиру као што је квартал или година. Поред тога, БДП узима у обзир резултате услуга које пружа влада, као што је новац потрошен на одбрану, здравствену заштиту или образовање.

Целокупна светска економија на једној слици. Притисните на слику овде (https://www.visualcapitalist.com/) да добијете увећани приказ. Ако притиснете, добићете увид у остале државе које нису на слици. Напомена у вези с мерним јединицама. Амерички трилион (Т на слици) је европски, тиме и наш билион, а амерички билион је наша милијарда (Б на слици). Занимљиво је видети да су Србија (без KИМ), Хрватска и Словенија на 0,06Т, тј. 60 милијарди. БИХ на 20 милијарди, Северна Македонија и тзв. Kосово на 10 милијарди.

Три највеће економије (САД, Kина и Јапан) су заиста и најјаче у астрономским и аеронаутичким подухватима. Немачка би могла имати већи свој допринос. За њима је и Индија. Русија са економијом слабијом од Италије, а мало бољом од Шпаније, још се добро држи. Извор: https://www.visualcapitalist.com/visualizing-the-94-trillion-world-economy-in-one-chart/.

(Извор Астрномски магазин)

О аутору

Stanko

Оставите коментар