MEĐU IZMEĐU

SVETSKI VRH U HERCEG NOVOM

132 pregleda

Vrhunski svetski naučnici iz nanotehnologije, novih materijala i sinterovanja okupiće od drugog do šestog septembra u Herceg Novom elita. Kako je najavilo ugledno Društvo za izučavanje materijala Srbije, dolaze na Svetsku konferenciju o sinterovanju, jedanaestu po redosledu, i 21. Jukomat (YUCOMAT) konferenciju. Tačno pre pola stoleća, 1969. godine, održana je Prva svetska konferencija o sinterovanju u istom gradu, a 1995. Prva konferencija Društva za izučavanje materijala Srbije.

Kao i na proteklim međunarodnim okupljanjima, i ovog puta su zastupljeni veoma istaknuti naučnici sa vodećih univerziteta i iz laboratorija u svetu, kao što su Stenford, Kembridž, Boston, Čikago, Moskva, London, Lozana, Cirih, Beč, Seul, San Dijego, Irvin itd. Novi materijali sa nanotehnologijama, navodi se se u saopštenju, predstavljaju okosnicu tehnološkog razvoja u 21. veku. Uklanjanje zagađivača iz podzemnih voda i zemljišta, povećanje efikasnosti solarnih panela, sprečavanje infekcije rana i precizno ciljanje bolesnih ćelija duboko unutar tela neki su od primera njihovog doprinosa brojnim nacionalnim prioritetima: zaštiti zdravlja, kvalitetu životne i, uopšte, održivom razvoju.

Minulih pet decenija, prema rečima prof. dr Dragana Uskokovića, predsednika Društva za izučavanje materijala Srbije i predsednika Međunarodnog instittuta za nauku o sinterovanju, na hercegnovskim skupovima negovana je naučna izvrsnost, i od tog zaveta nije se odustalo ni ove godine, što potvrđuje odziv 169 učesnika sa svih meridijana, od kojih je 32 plenarnih predavača. Više možete saznati na: https://galaksijanova.rs/50-godina-sinterovanja/?script=lat.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar