МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВЕТСКИ ВРХ У ХЕРЦЕГ НОВОМ

Илустрација

Врхунски светски научници из нанотехнологије, нових материјала и синтеровања окупиће од другог до шестог септембра у Херцег Новом елита. Како је најавило угледно Друштво за изучавање материјала Србије, долазе на Светску конференцију о синтеровању, једанаесту по редоследу, и 21. Јукомат (YUCOMAT) конференцију. Тачно пре пола столећа, 1969. године, одржана је Прва светска конференција о синтеровању у истом граду, а 1995. Прва конференција Друштва за изучавање материјала Србије.

Kао и на протеклим међународним окупљањима, и овог пута су заступљени веома истакнути научници са водећих универзитета и из лабораторија у свету, као што су Стенфорд, Kембриџ, Бостон, Чикаго, Москва, Лондон, Лозана, Цирих, Беч, Сеул, Сан Дијего, Ирвин итд. Нови материјали са нанотехнологијама, наводи се се у саопштењу, представљају окосницу технолошког развоја у 21. веку. Уклањање загађивача из подземних вода и земљишта, повећање ефикасности соларних панела, спречавање инфекције рана и прецизно циљање болесних ћелија дубоко унутар тела неки су од примера њиховог доприноса бројним националним приоритетима: заштити здравља, квалитету животне и, уопште, одрживом развоју.

Минулих пет деценија, према речима проф. др Драгана Ускоковића, председника Друштва за изучавање материјала Србије и председника Међународног инститтута за науку о синтеровању, на херцегновским скуповима негована је научна изврсност, и од тог завета није се одустало ни ове године, што потврђује одзив 169 учесника са свих меридијана, од којих је 32 пленарних предавача. Више можете сазнати на: https://galaksijanova.rs/50-godina-sinterovanja/?script=lat.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар