МЕЂУ ИЗМЕЂУ

СВИРА 17.000 ГОДИНА

Илустрација

Велика шкољка која се чува у у Француском музеју сматра се најстаријим познатим инструментом-шкољком. Иако је деценијама занемарена као експонат, она још увек производи дубок, пригушен звук.

У Француским Пиринејима је 1931. године, током ископавања пећине Марсоулас са праисторијским зидним сликама, пронађена и шкољка која свира. Она се чува у Природњачком музеју у Тулузу у Француској. Шкољка је прелепо украшена црвеним хематитом, што значи да је била посебно вредан предмет.  У прошлости су се шкољке користиле у музичким и церемонијалним традицијама, у древној Грчкој, Јапану, Индији и Перуу.

Пећина Марсоулас била је прва богато украшена пећина пронађена у Пиринејима. Откривена је 1897. године, и пример је културе касног палеолита у западној Европи. Већина налаза пронађених у пећини током археолошких ископавања чува се у музеју у Тулузу. Ту је и откриће шкољке великог морског пужа (Charonia lampas). Велика шкољка која се чува у у Француском музеју сматра се најстаријим познатим инструментом-шкољком. Иако је деценијама занемарена као експонат, она још увек производи дубок, пригушен звук.

Археолози са Универзитета у Тулузу недавно су је поново погледали и утврдили да је пре пар хиљада година, шкољка била модификован дувачки инструмент, јер се на њој налазе необичне шупљине. Позвали су француског свирача да нешто одсвира на шкољци. „Чула сам га први пут, за мене је то била велика емоција – и велики стрес”, рекла је археолог Керол Фриц. Рог шкољке давао је јасне це” и де” тонске ноте. Истраживачи процењују да је шкољка стара око 17.000 година.

„Инструмент шкољке пронађен у пећини Марсоулас најстарији је познати пример. Претходни примерак шкољке пронађен је у Сирији, а био је стар око 6.000 година”, рекао је археолог из Тулуза Жил Тусел. Археолози су на шкољки открили трагове црвеног пигмента који указује на исти материјал пронађен на зиду пећине Марсоулас, која се налази у близини океана.То указује да су се праисторијски људи кретали и трговали. „Ово откриће нас подсећа да су њихови животи били много богатији и сложенији од пуког каменог алата и лова крупне дивљачи”, истакла је археолог Маргарет са Универзитета Беркли. „Оно што шкољке чини толико занимљивим је спирална шупљина коју је створила природа савршено вешта у музичкој резонанци”, рекао је Раул Мортез, композитор у Монтреалу, који је проучавао акустику шкољки.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар