MEĐU IZMEĐU

TAJNA VEZA JEZIK-RAČUNANJE

243 pregleda
Jezik u igri (Vikipedija)

Istraživači su na osnovu toga zaključili da je potreban dodatni napor kako bi ispitanici rešili matematičke probleme koji nisu zadati na maternjem jeziku.

Ljudi koji tečno govore više od jednog jezika matematičke probleme rešavaju različito, u zavisnosti od jezika, pokazala je nova studija. Intuicija omogućava mozgu da prepozna brojeve do četiri. Međutim, način rešavanja matematičkog problema zavisi od jezika.

Ova činjenica zainteresovala je istraživače sa Univerziteta Luksemburg da istraže kako na aritmetičke veštine utiče jezik kojim se služe bilingvalne osobe. Autori studije u svoje istraživanje uključili su studente Luksemburžane koji studiraju u Belgiji i govore nemački i francuski.

U dva različita zadatka koja su data ispitanicima, traženo da je da test sastavljen od jednostavnih i složenih matematičkih zadataka reše na oba jezika. I dok su jednostavne zadatke podjednako uspešno rešili na oba jezika, više vremena bilo im je potrebno za rešavanje komplikovanijih zadataka na francuskom, ali su i više grešaka pravili nego u indentičnom testu datom na nemačkom.

Njihova aktivnost mozga praćena je funkcionalnom magnetnom rezonancom. Rezultati su pokazali da su različiti delovi mozga bili korišćeni prilikom rešavanja problema na različitim jezicima. Na primer, prilikom rešavanja jednostavnog zadatka na nemačkom, bio je aktivan mali deo levog temporalnog režnja, dok je prilikom rešavanja složenijeg problema na francuskom jeziku bio aktivan deo mozga koji obrađuje vizuelne informacije.

Istraživači su na osnovu toga zaključili da je potreban dodatni napor kako bi ispitanici rešili matematičke probleme koji nisu zadati na maternjem jeziku, piše „Independent”. „Rezultati istraživanja jasno pokazuju da su jezici u direktnoj vezi sa računskim operacijama”, ističe autor studije.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar