МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ТАЈНИ КОД ЦАРСКОГ ПИСМА

Prodimedia

Prodimedia

Дешифровано писмо шпанског цара, у којем је написао да му се спрема завера.

Научници су одгонетнути тајни код шпанског цара стар 500 година и открили да је страховао због завјере. Kарло Пети био је једна од најмоћнијих особа 16. века, владајући више од 40 година големим царством које је заузимало већи део западне Европе и Америке. Истражовачима из Института Лорија у Француској требало је шест месеци да дешифрују писмо које је 1547. године цар написао свом амбасадору у тој земљи. Током тог раздобља низали су се ратови и напетости између Шпаније и Француске.

Писмо је столећима чамило заборављено у збиркама библиотеке у Нансију. Kриптографкиња Сесил Пиеро први пут је сазнала да оно постоји на једној вечери 2019. године. Kренула је у потрагу пронашла га 2021, пише AFP. На писму се налазио потпис Kарла Петог, али је садржај у потпуности неразумљив. Након великог труда, а помоћу рачунарских програма, криптографкиња је растумачила око 120 симбола које је он користио.Целе речи су шифроване једним симболом, а цар је самогласнике који долазе после сугласника заменио знаковима. У другом писму је користио симболе које, заправо, ништа не значе да би збунио противника који покуша да дешифрује поруку, испричала је Пиеро.

У јуну је криптографкиња одгонетнула једну фразу у писму, а након тога је њен тим разбио шифру уз помоћ историчарке Камил Десанкло, која је казала да ретко који историчар успе прочитати писмо које нико није одгонетнуо 500 година. Ова преписка потврђује напете односе између Франсоа Првог и Kарла Петог у 1547. години, иако су потписали мировни споразум три године раније. Стручњаци се надају да ће пронаћи друга писма између цара и његовог велепосланика да добију увид у стратегије Kарла Петог у Европи.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар